Muzika
0

Šokantna rok-opera Lou Reeda uzdrmala svjetsku muzičku scenu

Sarajevo-x.com
''Berlin'' rok-simfonija iz 1973. godine muzičara Lou Reeda, sačinjena od 10 pjesama, nema nikakve veze sa glavnim gradom Njemačke, ali ima sa užasavajućim prikazima nasilja u porodici.

Iako je simfonija izdata prije 34 godine, njeno prvo izvođenje upriličeno je prošlog mjeseca u New Yorku. Repriza je održana u četvrtak u prepunoj dvorani u Sydneyu.

Performans u trajanju od jednog sata i u Sydneyu i u New Yorku oduševio je publiku, i već je proglašen remek-djelom 64-godišnjeg začetnika grunge muzike.

Reed je izveo operu sa bendom u čijem je sastavu bio orginalni gitarista Steve Hunter, a dirigent opere bio je producent prvobitnog albuma iz 1973. godine, Bob Ezrin.

Reed se ''potrudio'' da izvedba ''Berlina'' bude što vjernija originalu, a pred publikom je održao 25-minutni bis na kojem je izveo pjesme, dosta lakše tematike, Sweet Jane, Candy Says i Rock Minuet.

Za prvi red sjedišta plaćala se i do 5 puta veća cijena od određene, dok se za kupovinu jeftinijih karata za posljednje redove čekalo i po 12 sati.

Opera je ocjenjena kao apsolutno šokantna - mješavina agresivnog seksa, nasilja u porodici i nasilja nad djecom.

Vrhunski muzički kritičar Lester Bangs ovo djelo nazvao je ''najdepresivnijim albumom koji je ikada snimljen''.

Lou Reed je orginalno zamislio dvostruki album ''Berlina'', ali cenzurirale su ga američke agencije, tako da je smanjen na trajanje od jednog sata.

Konceptualni albumi poput ovoga bili su u trendu u ranim 70-im, ali šira javnost nije se zainteresirala za ovakav vid umjetničkog izražavanja.