Muzika
77

"Smells Like Teen Spirit" pod vedrim banjalučkim nebom

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Ljetna pozornica banjalučke tvrđave Kastel večeras je bila hram rock'n'rolla.

Na Kastelu, koji nije bio puniji posljednjih deset godina, izvedena je "Rock simfonija", jedinstveni muzički projekat u kojem učestvuju banjalučki gudački orkestar, horski pjevači, rock i rap bendovi, kao i najpoznatiji vokalni solisti iz Banje Luke.

Kombinacijom rocka i klasičnog muzičkog izraza ova grupa umjetnika izvodi obrade najpoznatijih svjetskih hitova.

"Rock simfonija" premijerno je izvedena u oktobru u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci, kada i dvije večeri nisu bile dovoljne za sve zainteresovane.

“Rock simfonije su svakodnevnica u modernom svijetu, a za njihovu realizaciju trebalo bi da budu ispunjeni određeni uslovi pri održavanju - od ambijenta u kojem se izvode do broja muzičara koji učestvuju. Kompletan projekat je usmjeren ka koncertnom nastupu i izvođenju popularnih rock hitova u klasičnoj kompoziciji, a u kombinaciji rock grupe sa vokalnim izvođačima, simfonijskim orkestrom i horom. Ideja je inspirisana brojnim rock simfonijama u svijetu koje su zabilježile veliki uspjeh, a koje ujedno daju počast poznatim i bezvremenskim rock hitovima", rekao je idejni tvorac projekta Dragan Moconja.

Sastav muzičara za koncert na Kastelu bio je proširen, a dio "Rock simfonije" su, istakao je on, i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, profesori i učenici Srednje muzičke škole "Vlado Milošević", vokalni izvođači iz grupa Tupas Mene, Bandaneon Square, Acoben Electric, Lady D, Vanja the Frog i Brutal protest.

Na koncertu su izvedene pjesme "One", "Nothing Else Matters", "Black", "Smooth Criminal", "Gangster's Paradise", "Smells Like Teen Spirit"...