Prve promjene od 1959.
0

Smanjen broj kategorija za ovogodišnju dodjelu Grammyja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
US Recording Academy, grupa koja stoji iza godišnje dodjele muzičkih nagrada Grammy, objavila je u srijedu da će broj kategorija u kojima se dodjeljuju kipići biti smanjen sa 109 na 78.

Ove promjene uvedene su prvi put otkako se Grammyji dodjeljuju, a to je od 1959. godine. Osim toga, drugačije će se i glasati za najbolje.

U kategorijama najbolji pop, R&B i country pjevač odsad će biti dodjeljivana samo po jedna nagrada, a ne kao dosad po dvije, za ženske i muške izvođače. Također, smanjen je broj nagrada u kategorijama najbolje rep interpretacije, pop, rock i instrumentalne muzike, zydeco/cajun, polke, klasične muzike itd.

Izmjene su uvedene nakon detaljnih analiza kategorija i oblasti, a s ciljem da dodjela Grammyja nastaviti nositi titulu najprestižnije i najvažnije dodjele u svijetu muzike, navodi se u saopštenju.

Kategorija muzički show preimenovana je muzički teatar, a kategorija gospel u gospel/savremena kršćanska muzika.

"Transformacija cijele strukture osigurat će da sve oblasti budu tretirane jednako", poručili su organizatori, prenosi AFP.

Očekuje se da će u svakoj kategoriji biti po najmanje 40 različitih nominovanih umjetnika, a nagrada neće biti dodijeljena ako ih ne bude barem 25.