Muzika
22

Slušanje muzike dok radite ili učite nije dobra ideja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Slušanje muzike 10-15 minuta prije nego počnete raditi ili učiti može poboljšati vašu produktivnost, dok vam slušanje muzike definitivno nije prijatelj dok ste na poslu.

Daniel Levitin, kognitivni neuronaučnik, autor studije "Ovo je vaš mozak na muzici", pojašnjava kako nije istina da nas muzika čini produktivnijima, nego kako se toliko zabavljamo slušajući je da osjećamo kao da smo produktivniji.

Sudeći prema jednoj studiji iz 2010. godine, ljudi koji tokom posla ili učenja slušaju muziku pokazali su slabije rezultate vezane za memoriju i koncentraciju od onih koji su radili u tišini.

Levitin predlaže da je najbolje da se muzika sluša 10-15 minuta prije nego se počne raditi.

"Najbolje je da počnete sa muzikom koju volite, kako bi vas opustila i podigla vam raspoloženje. Vaš mozak otpušta neurotransmiter dopamin koji vam daje osjećaj sreće, a tu je i serotonin koji podiže raspoloženje i uz pomoć kojeg se lakše možete fokusirati", kaže Levitin.

Nažalost, slušanje muzike zahtijeva određenu koncentraciju i pažnju, stoga vam je potrebno više pažnje kako bi ste se mogli fokusirati na ono što radite.

Izuzetak od ovog slučaja čini obavljanje zadataka koji su monotoni i koji se ponavljaju, poput vožnje, i koji ne zahtijevaju određeni mentalni i intelektualni angažman.

"U takvim vam situacijama može vrlo lako postati dosadno, tako da vam muzika može pomoći da obratite više pažnje na vožnju", kaže Levitin koji i sam prakticira rezultate studije u stvarnom životu, pa tako kad uči, čita ili piše, to uvijek radi u tišini.