Enver Lugavić Kice
0

INTERVJU / "Sljedeće godine ću se prijaviti na Eurosong"

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Enver Lugavić Kice
Enver Lugavić Kice
Enver Lugavić Kice, talentovani bh. muzičar, proslavio se učešćem na OBN-ovom "Super Nova Music Talents Showu". Zahvaljujući svojim izuzetnim vokalnim sposobnostima stekao je veliku popularnost u BiH, ali i u zemljama regije. Iza sebe već ima jedan album, "Sapun", a trenutno radi i na svom drugom albumu. Nakon kratkog boravka u Sloveniji vratio se u BiH, tačnije u Sarajevo, gdje će u subotu, 19. juna, oživjeti svoj album prvjenac promocijom spota za pjesmu "Sapun".

U intervjuu za Sarajevo-x.com Kice govori o tome koliko mu je učešće u showu pomoglo u izgradnji karijere, o svojim počecima u muzičkim vodama, poteškoćama s kojima se susreću mladi muzičari, o novom spotu, ali i albumu koji bi svjetlo dana trebao ugledati naredne godine.

"Prve muzičke korake načinio sam u drugom razredu osnovne škole, kada sam naučio svirati nekoliko akorda na bratovoj gitari. Međutim, nešto ozbiljnije je postalo u sedmom razredu kada sam pod utjecajem jedne rock-grupe u Banovićima, u kojoj je svirao moj rođak, zavolio taj posao i sam počeo svirati. Ubrzo sam osnovao svoj bend i tako je sve krenulo", ispričao nam je Kice.

Proslavili ste se zahvaljujući učešću na OBN-ovom "Music Talents Showu". Koliko Vam je zapravo to pomoglo u izgradnji karijere?

Da nije bilo tog showa ja ne bih dobio priliku da se ovim poslom bavim profesionalno. Ja sam bio prvi kojem se posrećilo da dođe iz Banovića, odnosno jedne tako male sredine, i postane poznat. Još tokom showa preselio sam se u Sarajevo, jer ukoliko se baviš ovim poslom, ne možeš živjeti u nekom manjem gradu. Svi mediji su u Sarajevu, sva dešavanja su u Sarajevu i neminovno je živjeti tu, ukoliko želiš ploviti muzičkim vodama.

Za vrijeme Vašeg učešća u showu mediji su Vam poklanjali mnogo pažnje. Koliko Vas je promijenila ta iznenadna slava? I da li Vas još uvijek obožavateljke presreću na ulici?

Nije kao tada, ali i danas dam autogram fanovima. Ja sam oduvijek bio takav kakav sam i nisam se promijenio. Nisam imao drugu furku u glavi i nisam mislio da sam drugačiji ili više vrijedan nego što sam bio. Samo mi se posrećilo da to što volim i radim dobije neki veći značaj.

Znači li to da je danas mladim muzičarima mnogo lakše probiti se na scenu učešćem u nekom reality showu?

Naravno, potrebna je odskočna daska. Mnogo je lakše to uspjeti učešćem u nekom showu, mada ih danas ima jako mnogo, zbog čega su ljudi prezasićeni.

Svojevremeno, u jednom showu na televiziji OBN nastupali ste sa Selmom Bajrami i tada ste pjevali narodne pjesme. Da se razumijemo, ja ne pjevam narodnjake. Sa Selmom Bajrami sam otpjevao nekoliko njenih pjesama, koje naginju na narodnjake, ali to sam prihvatio zbog toga što sam želio zaraditi novca kako bih imao sredstava da nastavim raditi ono što volim. Ja nisam osoba koja će sutra snimiti album narodnjaka i otići u te vode.

Album pod nazivom "Sapun" snimili ste 2007. godine. U subotu, 19. juna, promovisat ćete spot za istoimenu pjesmu u klubu "Mash" u Sarajevu. Zbog čega ste se odlučili da nakon tri godine promovišete spot sa albuma prvijenca?

Isključivo iz finansijskih razloga. Dok sam uspio privesti album kraju i sve poplaćati istrošio sam se i trebalo mi je da se finansijski oporavim. Sve sam plaćao sam, s obzirom da sponzori slabo podržavaju mlade muzičare. Više ih interesuju oni već poznati i slavni izvođači. Želio sam da još jednu pjesmu s prvog albuma predstavim javnosti jer ne bih htio da moj prvi album padne u zaborav. Spot je radila ekipa iz Lukavca, "ProVision". Kako su pripreme tekle shvatio sam da će to biti stvarno dobar spot koji prati priču pjesme "Sapun". Promocija će biti održana u klubu "Mash", 19. juna. Bit će upriličena i svirka, a tu će, svakako biti moja kolegica iz Slovenije, Katana, koja će predstaviti spot i pjesmu sa svog albuma prvijenca.

Trenutno radite na novom materijalu?

Do kraja ljeta planiram izdati još jedan singl i spot, a tokom naredne godine i novi album. Na tom albumu bit će više mojih autorskih pjesama, ali naći će se i pjesme autora koji su radili na mom prošlom albumu. Trenutno prikupljam pjesme kako bih na kraju mogao izabrati deset najboljih. Možda bude i nekih dueta, odnosno saradnje sa muzičarima iz Hrvatske ili Slovenije, no još ništa nije sigurno.

Nedavno ste boravili u Sloveniji. Kojim povodom?

Gostovao sam na jednom studentskom festivalu u Ljubljani, gdje sam nastupao sa slovenskom zvijezdom Neishom. Imao sam priliku da tamo predstavim svoje tri pjesme, ali i da nastupam sa Neishinim bendom i zajedno s njima izvedem nekoliko pjesama.

S obzirom da sami plovite muzičkim vodama bez finansijske podrške sponzora i uspješno prodirete na tržišta susjednih zemalja, imate li u planu prijaviti se za neko veće takmičenje, kao naprimjer Eurosong?

Mislim da ću se iduće godine prijaviti na Eurosong. Razmišljao sam i ranije o tome, no čekao sam dobru pjesmu. Mislim da će se iduće godine steći uvjeti za to, jer nastup na takvom takmičenju je svakako dobar način promocije u regionu, ali i šire.