Muzika
192

Slavko Olujić ponovo okuplja Palčiće: U ratu smo bili operisani od straha, sada ćemo afirmisati BiH u svijetu

Piše: A. P.
Audicija za prijem novih Palčića (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ogromna ljubav zauvijek je vezala dječicu koja su bila članovi kultnog sarajevskog hora Palčići. Pa iako je nakon rata hor prestao s radom, današnja audicija upriličena u prostorijama RTV doma pokazala je da su Palčići itekako poznati i cijenjeni.

Akademska muzičarka, plesačica i kompozitorica Lana Marinović, jedno od najpoznatijih lica i glasova hora, kaže da Palčići zapravo nikada i nisu prestali djelovati.

Nostalgija i rasutost po svijetu

"Na trenutak smo se ugasili sa pjesmom, ali smo ostali u kontaktu. Puno nas je u različitim dijelovima svijeta, ali danas u vrijeme društvenih mreža svi smo uvezani", kazala je Marinović, kćerka Slavka Olujića, neumornog pisca dječijih pjesama i dirigenta ovog hora koji je mališane okupljao i uveseljavao i kad je bilo najteže, u ratnim godinama.

Nostalgični Palčići rado su se odazvali na današnji poziv, a neki od njih na audiciju su doveli i svoju djecu.

"Slavko Olujić i ja smo ljetos dolazili na razgovor u RTV dom i predložili okupljanje. Svi su bili zainteresovani i nadam se da ćemo uspjeti okupiti novi hor. Veže nas strašno velika ljubav prema Palčićima i pjesmi te je želimo prenijeti na mlađe generacije. Bivši Palčići, koji su danas većinom roditelji, doći će sa svojim malim Palčićima i zajedno otpjevati 'Ja volim Sarajevo'", poručila je Marinović i najavila nastup nekadašnjih i budućih Palčića u 14:30 sati ispred Sarajevo City Centra.

Knjiga o Palčićima

Osim okupljanja poznatog hora Olujić je u izjavi za Klix.ba otkrio i kako će Palčići objaviti svoju knjigu.

"To je knjiga ratnih pričao tome kako smo tokom rata živjeli, kako smo se okupljali, na televiziju dolazili na probe. Svi su bili oduševljeni tom idejom. Palčići su dio svijeta, oni su svoje ime i reputaciju potvrdili braneći Sarajevo svojom čuvenom pjesmom. Oni će sad tu ljepotu, vrijednost, pjesmom koju nose upotrijebiti za afirmaciju u svijetu. To je ono što nas čeka, da svi stisnemo ruke zajedno i da učinimo nešto da se pomaknemo", poručio je dirigent hora sa trenutnom adresom u Zagrebu.

Prisjetivši se ratnih godina, kada su uprkos nemogućim uslovima snimali pjesme poput "Ne dam kamen zemlje moje" i "Ja volim Sarajevo", Olujić je kazao: "Ja sam u ratu bio operisan od straha i to sam vidio kod ove djece. Kad smo ih zvali na okupljanje, roditelji su me pitali vodim li svoju djecu, a ja sam ih uvijek vodio, išli smo svuda čak i u nemogućim uslovima. Zanimljivo je da je među ovom djecom bilo jedno gotovo pa vidovito. To je priča za roman kako nas je to dijete vodilo, govorilo nam kuda ne trebamo ići da bi se kasnije ispostavilo da je tu pala granata. Koji put nismo poslušali, ali smo hvala Bogu izvukli živu glavu".

Pjesmom protiv straha

Legendarni autor se kristalno jasno sjeća kako je pjesmom u dječija srca usadio radost umjesto svakodnevnog straha.

"Kad sa svima razgovaram i pitam ih kako im je bilo u ratu, svi govore: 'Bilo je divno, krasno', a ja ih pitam: 'Kako kad se ginuli, bili ste gladni, pucalo se na vas', ali oni kažu da su živjeli s pjesmom, radovali se da dođu na televiziju, da pjevaju 'Ne dam kamen zemlje moje'... Oni sada pričaju o tome kao o radosnim danima. Ja se onda pitam šta sam to uradio u njihovoj psihi da su oni to vrijeme doživjeli kao radost, ljepotu, osjećaj zdrave i slobodne duše koja ne da svoj grad, ovu zemlju koja se zove Bosna i Hercegovina", ponosno je istakao Olujić prije audicije na kojoj je dočekao nove mališane spremne da postanu dio ove velike i nerazdvojne porodice.