18. juna otišla dva velikana
0

Sjećanje na Davorina Popovića i Adija Lukovca

Sarajevo-x.com
Na današnji dan, 18. juna obilježava se godišnjica smrti dvaju istaknutih bosanskih muzičara, Davorina Popovića i Adija Lukovca.

Glavni grad BiH na današnji dan obilježava godišnjice smrti dvojice sugrađana, legendarnog pjevača Indexa, Davorina Popovića, te inovativnog frontmena grupe Ornamenti, Adija Lukovca. Ova dva muzičara nisu bili popularni u isto vrijeme, u istoj mjeri, niti je njihov muzički izraz bio povezan, ali svaki od njih ostavio je neizbrisiv trag na historiju muzičkog stvaranja u Bosni i Hecegovini i regionu.

Davorin Popović, pjevač Indexa, je bio jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije. Muzičku karijeru je počeo u grupi Lutalice, a Indexima pristupa krajem 1964. godine. Ostaće zaštitni znak grupe sve do njenog raspada 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali veliku uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine. Pjevao je "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a nastupio je i na Eurosongu 1995. godine s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto.

Prije toga je Davorin za Eurosong konkurisao 1967. s Indexima, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, onu braće Mulahalilović, te još jednu u grupi s Mahirom Paloš, Slobodanom Vujovićem i Željkom Katavić.

Od 1991. bio je oženjen, a iza njega je ostala supruga Sanja i sin Dario.

Davorin Popović umro je 18. juna 2001. godine od raka gušterače, a dva dana kasnije je sahranjen na sarajevskim Barama.

U njegovu čast, ustanovljena je godišnja muzička nagrada u BiH, nazvana Nagrada Davorin. Muzička nagrada Davorin kasnije je preimenovana u nagradu Indexi.

Adi Lukovac je bio jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene. Spada u pionire elektronske muzike u Bosni i Hercegovini. U svojoj muzici je uvijek provlačio etno motive kao što su saz i napjevi, i dugo vremena djelovao skupa sa grupom Ornamenti, koji su bili bliski ideji "elektro ambijent etna“.

Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound), kao i studio pod kojom su i objavili svoja dva albuma. Bio je saradnik Dine Merlina na albumu Sredinom. Adi je radio i svoje autorske projekte, muziku za predstavu "Tvrđava“ i muziku za film "Remake“. Muziku za "Remake“ objavio je i kao soundtrack, odnosno zbirku remixa tema iz filma.

Poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći 18. juna 2006.

Do nesreće je došlo kada je automobil "golf 2", kojim je upravljao Lukovac, skrenuo iz saobraćajne trake i udario u betonsku ploču. Verovatni uzrok nesreće je velika brzina, a Adi Lukovac je teškim povredama podlegao na licu mjesta.

Povodom obilježavanja osme to jeste treće godišnjice smrti Davorina Popovića-Dače i Adija Lukovca, delegacije Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položile su cvijeće na mjesta vječnog počivališta dvojice velikana sarajevske muzičke scene, na grobljima „Bare“ i „Vlakovo“.