Muzika
0

Single benda Velahavle "Prituri se planinata"

Sarajevo-X
Naša mp3 sekcija od danas je bogatija još jednom pjesmom jednog sarajevskog benda. Radi se o grupi Velahavle i prvom singlu sa njihovog prvog albuma "Reconnect".

Bend Velahavle je nastao 1998. godine u Sarajevu, i broji 4 člana; Armin Hujić (gitara), Džanan Hujić (bubanj), Rizvan Mehmedbašić (klavijature) i Samir Hodović (frontman benda, bass i vokal). Muzika koju bend svira može se okarakterisati kao fuzija Trip–hop i Breaks muzičkih pravaca.

U periodu od 1998. godine bend je nastupao na značajnim koncertima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, kao i na festivalu u Holandiji. U nastupima u bh. gradovima Velahavle je svirao sa nekim od najpopularnijih BH muzičkih grupa, poput bendova Sikter i Skroz, nastupajući kao gosti na njihovim samostalnim koncertima.

  1. godine bend snima prvi single “Cosanostra” za koji su iste godine snimili i video-spot koji je promovisan na bosanskohercegovačkim TV stanicama. Već tada publika je prihvatila novi muzički pravac koji je Velahavle predstavljao. Međutim, bend je 2001. godine odlučio da prestane sa javnim nastupima, kako bi se mogli posvetiti snimanju i produkciji svog prvog albuma. U avgustu iste godine započet je četverogodišnji proces realizacije, koji je okončan u martu 2005. godine.

“Reconnect”, prvi album benda Velahavle je sniman u muzičkim studijima “Pavarotti Music Centar” Mostar (BiH), “X-tra-X” Sarajevo (BiH), te “Arsla” Sarajevo (BiH), dok je produkcija realizovana u studijima “Cryptic Audio” Glasgow (Škotska) i “Studio 5” Paris (Francuska).

Bitno je istaknuti da je veliki broj ljudi bio uključen u procese snimanja i realizacije prvog albuma, od kojih se posebno ističe Kemal Okan, koji je u pomenutom studiju “Cryptic Audio” u Glasgowu finalizirao kompletnu produkciju albuma. Veliki doprinos zvuku albuma dao je i bh. muzički producent Sloven Anzulović, bivši gitarista benda Skroz, i jedan od članova sarajevskog dnb crew-a Kontra.

Na albumu “Reconnect” nalazi se 8 pjesama, i traje 44min. CD je izdala agencija Promotim Sarajevo, dok je dizajn omota uradio dizajnerski studio Poeta Pista.

Album u oficijelnu prodaju kreće 24. novembra, a moći će se kupiti u Sarajevu (Buybook, Carabit, Delikatesna Radnja, SO.BA) i Mostaru (Buybook), te on-line na web adresi www.buybook.ba.

Pjesma “Prituri se planinata” je najavni single kompletnog albuma, na kojem se kao specijalna gošća pojavljuje Ralitsa Kashova. Za pomenuti single je urađen i video-clip, koji je sniman u Novom Zelandu, urađen u produkciji “No Pork Production”.

Velahavle i Sarajevo-X vam poklanjaju promotivni mp3 za pomenutu stvar, koji možete downloadovati na našem portalu.

Download: Velahavle - Prituri se planinata