Muzika
118

Sinan Alimanović i Harvie s u legendarnom Blue Noteu

Klix.ba
Foto: Haris i Mirza Babić
Foto: Haris i Mirza Babić
Sinan Alimanović je spontano zasvirao u Blue Noteu zajedno sa svjetskim kontrabasistom Harvie S, koji je prepoznao specifičnost Alimanovićevog pijanizma. U budućnosti se očekuju značajni, zajednički projekti ova dva umjetnika.

Sinan Alimanović je jedan od svjetskih jazz muzičara, koji je počeo značajnu saradnju u kultnom jazz clubu: Blue Note. Naime, Alimanović je u Blue Noteu upoznao Harvie S –a, jednog od vodećih, savremenih jazz kontrabasista svijeta.

Kontrabasist i kompozitor Harvie S, sarađivao i je i snimao nosače zvuka sa Kenny Barronom, Gil Evansom, Braćom Brecker, Sheilom Jordan, Mike Sternom, Al DiMeolom, Art Farmerom, Paul Motianom, Steve Kuhnom i mnogim drugim. Harvie S je prepoznao Alimanovićev muzički pristup, te mu se spontano, sa oduševljenjem pridružio na sceni Blue Notea, što se može vidjeti i iz priloženog videa.

Blue Note Jazz Club predstavlja hisorijsko mjesto susreta jazz muzičara. U Blue Noteu su nastupili najveći jazz muzičari svijeta, kao što su: Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan, Oscar Peterson, Ray Charles, Chick Corea, Keith Jarrett i mnogi drugi. Neki od najpoznatijih jazz live albuma nastali su u Blue Noteu. Samo u junu, 2015. godine u Blue Noteu nastupili su: Robert Glasper, Nancy Cole itd. Širom svijeta Blue Note Jazz Club ima svoje produžnice: radnja Oscarom nagrađenog filma ‘Round Midnight, u kojem glume Dexter Gordon i Herbie Hancock, odvija se u Blue Noteu u Parizu.

Važno je naglasiti da se danas, u konzumentarističko – turističkoj eri teško može postići prilika za razvijanjem spontanog jam sessiona. Bosanskohercegovačkom umjetniku, s obzirom na kvalitet, to je pošlo za rukom. Harvie S je prepoznao značaj Alimanovićevog pijanizma, te se u budućnosti očekuju veoma važni, zajednički projekti navedena dva umjetnika.

Podsjećamo, Sinan Alimanović je proteklih dana boravio u New Yorku, povodom realizacije 2nd Annual Jazz Gala Concerta, na kojem je nastupio rame uz rame sa Randy Breckerom, Alex Blakeom, Bobby Sanabriom…2nd Annual Jazz Gala Concert organiziran je od strane Made in New York Jazz Competition, na kome je Alimanović 2013. godine proglašen među pet najboljih jazz kompozitora svijeta.