Muzika
340

Sinan Alimanović američkoj publici pružio vrhunsku svirku i ugođaj

Klix.ba
(Foto: Mirza i Haris Babić)
U prepunoj dvorani Tribeca Performing Arts Center u New Yorku, sinoć je održan drugi godišnji Jazz Gala Concert na kojem je i bosanskohercegovački pijanist, dirigent, kompozitor, aranžer i profesor Sinan Alimanović američkoj publici pružio vrhunsku svirku i ugođaj.

Alimanović se, na samom početku, predstavio u solo formi sa reharmonizacijom jazz standarda "My Funny Valentine". Publika je sa oduševljenjem reagirala na Alimanovićevu izvedbu, tim više jer je on bio jedini muzičar koji se svoj nastup otvorio solo formom.

Alimanovićev pristup kompoziciji predstavljao je svojevrsni kontrast u odnosu na izvedbe koje su se realizirale prije: baladni manir kompozicije i umjetnikov specifični pijanizam publiku su uveli u katarzičnu atmosferu.

U nastavku koncerta, Alimanović je sa Randy Breckerom, Alex Blaxeom, Bobby Sanabriom i drugim muzičarima, u formi trija, kvinteta i noneta pristupio kompozicijama bržeg tempa, te izveo neke od najkompleksnijih jazz standarda.

Pred Sinana Alimanovića, na koncertu su nastupili muzičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Izraela, Njemačke, Velike Britanije i Turske.

Drugi godišnji Jazz Gala Concert organizira Made in New York Jazz Competition na kojem je Alimanović u 2013. godini proglašen među pet najboljih jazz kompozitora svijeta.