Muzika
12

Sikter videospotom najavljuje novi album

Klix.ba
Nakon petogodišnje diskografske pauze, uskoro će biti objavljen novi album bosanskohercegovačkog benda Sikter pod nazivom Demode.

Na novom albumu će se naći pjesme koje su snimane u studiju Mezzar, u kojem članovi Siktera: Enes Zlatar, Igor Čamo, Dragan Rokvić, Esad Bratović, Nedim Zlatar, Leonardo Šarić i Dejan Kajević i dalje rade na novom materijalu.

"Nove pjesme se snimaju posljednje četiri godine”, kaže Enes Zlatar Bure i dodaje da će na albumu biti između 11 i 24 pjesme.

"Tačno ćemo znati kada materijal bude u potpunosti završen. Album je ‘Demode’ jer su sve pjesme odsvirane na ‘živim’ instrumentima, uz minimum sintetiziranih zvukova i programiranja."

U proteklih 14 godina Sikter je objavio četiri albuma: Now, Always, Never (2000), Queen of the Disco (2002), My Music (2005) i Ego Trip (2009). “Na novom CD-u imat ćemo drage goste poput Duce Vranića, Dade Džihana, Nećka i Hame iz Konvoja, Igora Pavlice, Sare Tahirović, Lejle Ćatović, Jelene Milušić i drugih. Zato se ovaj projekat i zove ‘Sikter And Friends’”, napominje Zlatar najavljujući prvi od nekoliko singlova sa novog albuma koji nas očekuju u predstojećem periodu.

Najavni singl albuma Demode nosi naslov "Morning Is Here". Spot za ovu pjesmu čine inserti iz dokumentarnog filma "F43.1", koji govori o značajnom društvenom problemu u našoj zemlji o kojem se nedovoljno govori - oboljelima od PTSP-a kojih prema procjenama stručnjaka ima ne manje od 400.000.

“Preko dokumentarnih inserata Renato Foder, autor spota, je crtao i tako napravio interesantan animirani film”, objašnjava Bure. U pjesmi "Morning Is Here" koju je napisao Enes Zlatar, gostuju Dado Džihan na Fender Rhodesu i Igor Pavlica na trubi.

Novi Sikterov album bit će objavljen kao online izdanje izdavačke kuće Gramofon.