Muzika
0

Shelter From the Storm - dobrotvorni koncert za žrtve uragana

VOA/Sarajevo-X
Mary J. Blige i Bono
Mary J. Blige i Bono
Kao i u prijašnjim tragedijama poput najnovije koju je uzrokovao uragan Katrina, muzičke, filmske i televizijske zvijezde nastupaju na brojnim priredbama čiji je cilj prikupljanje pomoći za nastradale.

Shelter from the Storm - najveća do sad priredba te vrste, održana je u koprodukciji i izravnom prenosu šest najvećih američkih TV stanica i brojnih kablovskih televizija, a izravan prenos je išao i u oko 100 zemalja diljem svijeta.

Naziv priredbe Shelter form the Storm, u prevodu Zaklon od oluje, posuđen od istoimene pjesme Bob Dylana, na najbolji način opisuje namjeru organizatora koji su na jednom mjestu prikupili najveće zvijezde iz svijeta zabave koji su pjevali, svirali, upućivali molbe gledacima te lično odgovarali na telefonske pozive za donacije američkom Crvenom krstu i Vojsci spasa.

Koncert je otvoro Randy Newman sa svojom pjesmom, o davnoj poplavi koja je opustošila Louisianu 1927 godine. Ellen de Generis, Morgan Freeman, Sela Ward, - priliku da se izravno obrate gledaocima dobili su glumci koji su i sami prijeklom iz Luisiane, Mississippija, dakle država najjače pogođenim uraganom Katrina.

Muzičari su također izabrali prigodne pjesme, sastav Foo Fighters te country zvijezde Garth Brooks i Trisha Yearwood izveli su pjesme Johna Fogartya “Born on a Bayou” i “Who will stop the rain”, dok su Alicia Keyes i Mariah Carey nastupile s gospel sastavima. Paul Simon je u pratnji Dixeland benda izveo pjesmu posvećenu New Orlansu i njegovom karnevalu - Mardi Grasu.

Dobrotvona priredba Shelter from the Storm, koju je producirao Joel Gallen - koji je organizirao sličnu priredbu u počast žrtava terorističkih napada od 11. septembra - bila je i dobra prilika za neke nesvakidašnje muzičke kombinacije. Među njima posebice su dojmljivi bili zajednički nastupi Roda Stewarta i vokalnog sastava Persuasions u a capella izvedbi skladbe “People get ready” te irskog grupe U2 s pjevačicom Mary J. Blige u izvedbi njihove pjesme “The one”.

Za razliku od nedavnih sličnih priredbi izvođači su se manje-više držali scenarija, te su se suzdržavali od političkih poruka. Među onima koji su ipak malo začinili svoj nastup bio je komičar Chris Rock je ironično rekao da 'George Bush mrzi patuljke'. Pjevač Kayne West koji je nedavno oštro kritizirao po njemu neravnoprvan tretman crnaca - žrtava uragana, za ovu je prigodu izveo pjesmu Jesus Walks koja je ujedno bila i emocionalni vrhunac nastupa.