Nova pjesma kultne grupe Bolero
7

Šerbedžija, Bartulica, Anđelić... pjevaju o raspršenoj strasti

Piše: T. Sekulić
Kultna bosanskohercegovačka grupa "Bolero" nakon više od 20 godina uskoro će, vjerovatno, ponovo zasvirati i zajedno sa svojom publikom otpjevati "Jelenu", "Krčmarsku Moskvu", "Pismo majci"..., ali ovoga puta pod imenom "Grupa Bolero Reunion". O povratku na scenu ne žele mnogo govoriti, ali predano rade na novom albumu. Nedavno su snimili pjesmu "Dispertango", po kojoj će i album biti nazvan.

Pjesmu "Dispertango" napisao je Mišo Bartulica, osnivač i vođa grupe "Bolero", a pjesmu su otpjevali Mile Anđelić i Rade Šerbedžija.

"Disper znači rasprišivanje, a tango strast, dakle raspršena strast. To je pjesma o nečemu velikom što je raspršeno, o naprasno ratom prekinutim ljubavima i životima. Oduvijek sam pisao socijalne pjesme i pjesme o ljubavi. U "Dispertangu" se miješaju i pop i rock i tango i jazz", ispričao je Bartulica za Sarajevo-x.com istakavši da će pjesme grupe "Bolero" uvijek imati stari "šmek" i da će se baviti stvarima koje brinu društvo.

Grupa "Bolero" nastala je ranih osamdesetih godina. Njihov album "Na kraju slavlja" javnosti je prezentiran 1986. godine, a u sastavu tadašnje grupe "Bolero" bili su Mile Anđelić (vokal), Mišo Bartulica (gitare i pomoćni vokal), Mustafa Čizmić (bas), Zoran Grabovac (bubnjevi) i Nećko Hadžić (klavijature). Objavili su i album "O Jesenjinu" 1988. godine, a godinu kasnije su prestali sa djelovanjem.

Strast koju su dijelili i ljubav prema muzici raspršio je rat. Prije nekoliko godina objavili su pjesmu "Bosna u Basni", koja bi se trebala naći na njihovom narednom albumu "Dispertango".

O njihovom povratku sve više se priča u javnosti, međutim članovi grupe još ne mogu sa sigurnošću potvrditi tu informaciju.

Nadaju se da će uspjeti okupiti staru postavu i uskoro napraviti koncert u Sarajevu. Za projekte koje namjeravaju realizovati potreban je novac, ali su ustrajni i žele da, kada se vrate, svojim obožavateljima imaju šta ponuditi.

Do koncerta u Sarajevu, ili nekom drugom gradu, uživajte u "Dispertangu", ali i ostalim, starim pjesmama kultne grupe "Bolero".