Muzika
3

Sejo Sexon: Halid Bešlić je veći roker od mnogih koje poznajem

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 30. godišnjice karijere i objavljivanja 10. albuma, "Radovi na cesti", grupa Zabranjeno pušenje će 28. decembra od 19 sati, održati slavljenički koncert u dvorani Mirza Delibašić u sarajevskoj Skenderiji.

Bend će dan prije koncerta u Sarajevu održati i koncert u tuzlanskoj dvorani Mejdan.

Koncertu će prisustvovati brojni gosti, bliski prijatelji benda, Mile Kekin iz Hladnog piva, Halid Bešlić i Arabeske (koji će zajedno izvesti pjesmu "Kad procvatu behari"), Elvir Laković Laka te bend Grafit. Također, predviđen je i nastup novinara Borisa Dežulovića i Predraga Lucića.

Ulaz u Skenderiju bit će otvoren od 18 sati, a koncert počinje nastupom Grafita u 19 sati. Laka će nastupiti u 20 sati, dok Zabranjeno pušenje nastupa u 21 sat.

"Mi nismo veliki humanisti i profesionalci, to nam je bio način da pobjegnemo od žena", izjavio je na konferenciji za medije Davor Sučić Sula (alias Sejo Sexon) i dodao kako je ovo prvi put u njihovoj karijeri da će napraviti i omaž svim svojim prijateljima.

"To su ljudi koje volimo, cijenimo i s kojima živimo. Beskrajno sam zahvalan ovom gradu za sve što sam do sada napravio", rekao je Sejo, a naveo je i kako su se odlučili za pojedine goste.

"Halid je čovjek iz neke druge muzike. Rock and roll za mene nikad nije bio samo muzika, već stanje svijesti. Zato je Halid tu. Prema mom mišljenju, Halid je veći roker od mnogih koje sam upoznao. Laka je tu kao izvođač koji pomjera granice u našem poslu, a Grafit je jedan od najboljih projekata ove godine, dokaz da ovoj zemlji ne nedostaje talenata", objasnio je Sejo i otkrio kako će posebni gosti biti i nekadašnji članovi benda, poput gitariste Mustafe Čengića te Zenita Đozića i Elvisa J. Kurtovića.

"Nijedan moj intervju u posljednjih 10 godina nije prošao, a da nisam rekao 'Živio rock and roll'. Da sam rođen u Sarajevu, bio bih roker. Ovako, rođen sam na selu, kada nije bilo rocka. Na svoje nastupe u posljednjih 20 godina sa sobom uopće ne vodim narodnjake, uvijek rockere", izjavio je Halid Bešlić.

Laka je naveo kako je, kao dijete, prvo čuo za Halida, pa tek onda za Zabranjeno pušenje, a tek u srednjoj školi se počeo "furati" na novi primitivizam.

Bakir Hadžiomerović, frontmen Grafita, ispričao je kako je, kada je izašao prvi album Zabranjenog pušenja, imao 10 ili 11 godina, a danas i njegova djeca slušaju njihove pjesme.

"Ponosan sam što sam dio obilježavanja 30. godišnjice benda, a ovo će biti i prvi nastup Grafita od izdavanja ploče", rekao je Hadžiomerović.

Cijena ulaznica za koncerte u Tuzli i Sarajevu u pretprodaji iznosi 10 KM, a za sve mlađe od 27 i starije od 65 godina koštat će 8 KM.

Ususret koncertu, 16. decembra u 13 sati u Bosanskom kulturnom centru bit će postavljena izložba "Novi primitivizam za početnike". Radi se o putujućoj izložbi koja je do sada obišla mnoge gradove, a ovo će joj biti prva postavka u Sarajevu. U početku je imala 50-ak eksponata, ali zahvaljujući doprinosu fanova sa prostora čitave bivše Jugoslavije, porasla je na više od stotinu eksponata. Ulaz na izložbu bit će slobodan, a bit će otvorena do dana koncerta.

Također, nakon objavljivanja albuma "Radovi na cesti", 5. decembra u 13 sati, bit će objavljeno i CD izdanje, a u Tropik Media Shopu u BBI Centru održat će se i kraća unplugged promocija albuma te druženje s fanovima i potpisivanje albuma.