Legenda sarajevske rock scene
0

VIDEO / Sedma godina bez Bode Kovačevića

Priredio: A. Karadža
Prije sedam godina, 22. marta 2004. godine, Sarajevo je ostalo bez jednog od najvećih izdanaka kultne sarajevske rock scene i velikog čovjeka, Slobodana Bode Kovačevića, legendarnog gitariste Indexa. Bodo je u 58. godini izgubio bitku sa dugom i teškom bolešću.

Rođen kao Slobodan A. Kovačević (A je prvo slovo imena njegovog oca Adema), u raji je ubrzo postao poznat kao Bodo.

Svestrani i talentovani mladić završio je arhitekturu, volio je slikarstvo, ali je ipak preovladala ljubav prema muzici i gitari.

Muzičku karijeru počeo je kao pjevač još tokom srednjoškolskih dana, a tek kasnije je počeo svirati gitaru kod profesora Mile Praljka.

Ozbiljnije muzičke korake napravio je kao gitarista benda Lutalice, a od 1965. godine sa Indexima počinje zvjezdanu karijeru.

Neke od najvećih hitova Indexa poput Plime, Negdje na kraju zatišja ili Modre rijeke potpisuje upravo Bodo Kovačević.

Bodo je sarađivao i sa mnogim drugim izvođačima, a radio je i na projektima nevezanim za pop i rock muziku. Između ostalog, svirao je gitare i učestvovao u aranžiranju prvog i jednog od najboljih, po mnogima zapravo i najboljeg albuma Josipe Lisac, "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973.

Svojim prepoznatljivim potpisom obilježio je muzičku temu za ceremoniju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Posljednje dvije godine života bio je muzički producent projekta BH Eurosong. Sa Sinanom Alimanovićem je svirao u njegovom jazz kvintetu.

Napisao je više od 300 kompozicija, najviše za Indexe, a zatim i za pozorišne predstave i druge autore.

Za svoj je rad nagrađen Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva i estradnom nagradom Jugoslavije. U njegovu počast u nagradi Davorin od 2006. godine dodjeljuje se Nagrada Bodo Kovačević za gitaristu godine.

Ipak, najveću nagradu su dobili građani Sarajeva i ljubitelji muzike širom nekadašnje države koji su imali priliku uživati u njegovoj muzici.