Izbor magazina Time
0

Saznajte koji su najpopularniji muzički albumi u 2011.

Sarajevo-x.com
Magazin Time objavio je listu deset najpopularnijih muzičkih albuma u 2011. godini. Na prvom mjestu našao se album 21 popularne pjevačice Adele. Pročitajte šta se još slušalo u godini koja ostaje iza nas.

1. Adele, 21

Adele je imenovala album po broju godina koje je imala kada ga je snimila. Album je protkan najtananijim emocijama slomljenog srca mlade žene. Sve pjesme sa albuma 21 su apsolutni hit, a pjesma Someone Like You bila je na vrhu liste najpopularnijih balada nekoliko sedmica.

2. Florence and the Machine, Ceremonials

Velšanka Florence razdrmala je scenu na kojoj su izvođači sve više ličili jedni na druge. Djevojka koja odbija plastičnu operaciju nosa, crvenom kosom upotpunjava originalan stil, a pjevački potkovana osvaja top-liste. Njen snažan i upečatljiv glas obilježio je proteklu godinu.

3. Kanye West i Jay-Z, Watch the Throne

Saradnja Kanye Westa i Jay-Zja rezultirala je sa 15 pjesama od kojih je svaka bila hit. Na album su dodane i muzičke pozadine muzičkih legendi kao što su Otis Redding, Curtis Mayfield i Nina Simone. Kanye se bavi i nekim mračnim temama na svom albumu i to najviše nasiljem o kojem pjeva u Murder to Excellence.

4. PJ Harvey, Let England Shake

Let England shake je neobičan album jer se bavi temama kao što je horor Prvog svjetskog rata. Međutim, kasnije je objavljeno da je album posvećen svim palim borcima u svim sukobima širom svijeta.

5. Frank Ocean, Nostalgia, Ultra

Album Nostalgia, Ultra dostupan je besplatno na Tumblr i pun je R&B pjesama, kao i obrade pjesama Electric Feel i Hotel California. Ocean je ukomponovao i monolog Nicole Kidman u filmu Širom zatvorenih očiju u svoj album, što ga je učinilo jedinstvenim.

6. tUnE-yArDs, W h o k i l

Album koji ima najviše mixeva, od R&B, preko folk muzike, afričkih udaraljki i popa. Pjesma Gangsta kombinuje zvukove iz stvarnog života, od policijskih sirena, do zvukova oko nas. Album je opisan kao eksperiment žene koja se ne boji da rizikuje.

7. Caitlin Rose, Own Side Now

Rose nije nova pop zvijezda od 24 godine nego mlada žena sa akustičnom gitarom i nevjerovatnim glasom. Pjevajući muziku koja podsjeća na '50-e kada je cijenjen duboki ženski glas, Rose osvaja publiku. Najbolja pjesma je Shangai Cigarettes.

8. The Beastie Boys, Hot Sauce Committee Part II

Početna pjesma albuma je Make Some Noise i ritam pjesme vas odmah nosi. Album je uglavnom protkan hip-hop ritmom po kojem je ova njujorška grupa i poznata.

9. Civil Wars, Barton Hollow

Joy Williams i John Paul White su stvoreni jedno za drugo, tačnije njihovi glasovi su neprevaziđeni. Williams i White dolaze iz Nashwilla i nose specifično muzičko naslijeđe. Barton Hallow je njihov prvi album, ali se očekuje još i više od njih.

10. Black Keys, El Camino

Osvježavajući album sa 11 dobrih pjesama. Najbolja pjesma je Gold On the Ceiling, a ništa lošija nije ni Run Right Back koja podsjeća na legendarnu Little Black Submarines Led Zeppelina. Frontman Dan Auerbash posjeduje jedan od najprefinjenijih glasova današnjice.