Muzika
36

Sarajevski bend Činčila nastupa u Undergroundu u sklopu Sarajevo Rock Festa

Klix.ba
Sarajevski alternativni bend Činčila nastupit će u klubu Underground 17. augusta, u sklopu 5. izdanja Sarajevo Rock Festa. Početak svirke najavljen je za 23 sata.

Ovaj energični i neobični alternativni bend kombinuje psihodeliju sa funk-rockom i mnoštvom drugih žanrova. Pored muzike bend se bavi i performansom, tako da su njihovi koncerti jedan jedinstveni spoj vizuelnog izražavanja i muzike.

"Sretan sam što bend svira za vrijeme Sarajevo Film Festivala jer je veoma važno da ljudi koji dolaze iz inozemstva pa čak i drugih gradova BiH i regiona mogu da uživaju u sarajevskom alternativnom zvuku", kaže Vanja Solaković, frontmen benda Činčila.

Činčila je autorski psihodelični funk-rock bend osnovan 2012. godine u Sarajevu, a kreativnu energiju, kako kažu, izvlače iz dugogodišnjeg zajedničkog druženja, divljanja, glupiranja i maštanja.

Postavu benda čine Vanja Solaković (vokal i tekstopisac), Zlatan Hadžifejzović (gitara i prateći vokal), Edin Baltić (bass) i Ilian Nikolov (bubanj).

Bend pored muzike uključuje elemente likovne umjetnosti, performansa i kostimografije te kombinuje funk-rock sa psihodelijom i likovnim vizuelnim elementima, uključujući performans i scenski nastup.

Tekstovi benda Činčila predstavljaju svojevrsnu reakciju na socijalnu problematiku lokalnog i globalnog prostora u kojem žive i stvaraju, a tu su i pjesme čija tematika proističe iz ličnih iskustava i spoznaja.

Svoj debitanski album pod nazivom "Šta znam" su izdali u maju ove godine pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Hayat Production.

Činčilu možete pratiti na Facebooku, a pjesme poslušajte na njihovom oficijelnom YouTube kanalu.