"Lijepom našom" u Skenderiji
0

"Sarajevo ljubavi moja" uz tamburice i klape

Sarajevo-x.com
Halid Bešlić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu u utorak uvečer održan je veliki koncert u čast 20 godina od reosnivanja Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", na kojem su nastupili brojni izvođači, klape, tamburaši i kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske.

Za scenografiju koncerta pobrinula se Hrvatska-radio televizija, koja je koncert uvrstila u dugogodišnji serijal "Lijepom našom", u okviru kojeg su osim brojnih gradova Hrvatske posjetili i Beč te Suboticu. Program su otvorili nastupi kulturno-umjetničkih društava i predstavljanje narodnih običaja iz BiH i Hrvatske, nakon čega su uslijedili nastupi pjevača.

Upečatljivi su bili nastupi Ivana Mikulića i Šanija Stipaničeva, dok je publiku posebno oduševio nastup mlade Marije Šestić i njene briljantne izvedbe sevdalinki. Kemal Monteno je uz tamburaše izveo svoj veliki hit "Sarajevo ljubavi moja", Josip Pejaković je uz "On meni nema Bosne" otpjevao i nekoliko pjesama, a njegov rođak Zlatko Pejaković također je imao zapažen nastup. Duško Kuliš zagrijao je publiku pred nastup možda dvije najveće regionalne zvijezde Hanke Paldum i Halida Bešlića koji su očekivano pobrali ovacije publike koja je uglas s njima pjevala, uz narodni orkestar RTVBiH.

Koncert je završen zajedničkim nastupom svih izvođača na bini koji su otpjevali "Kad ja pođoh na Bembašu", a mikrofon se našao i kod fra Mirka Majdandžića koji se priključio izvođačima. Koncert će u dvije odvojene emisije biti prikazan na HRT-u i na BHT-u, što je voditelj Branko Uvodić istaknuo kao ponovni početak saradnje dvaju televizija.