Dino Merlin za Esctoday
0

"Sarajevo je spremno da ugosti Eurosong"

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Dino Merlin, predstavnik Bosne i Hercegovine na 56. takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, dao je intervju za najpopularniju web-stranicu ljubitelja Eurosonga. Istakao je kako mu je veoma drago što drugi put predstavlja BiH na tom takmičenju i da je Sarajevo spremno da bude domaćin tog muzičkog događaja.

Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, predstavljat će BiH na ovogodišnjem Eurosongu u Dusseldorfu s pjesmom "Love In Rewind". Prije toga našu zemlju predstavljao je 1999. godine kada je zajedno s francuskom pjevačicom Beatrice i pjesmom "Putnici" zauzeo 7. mjesto.

U razgovoru za najpopularniji i najčitaniji portal obožavatelja Evrovizije, esctoday, Merlin se najprije zahvalio za lijepe komentare na pjesmu, te istakao kako mu je veoma drago što je Evropa tako dobro prihvatila njegovu pjesmu.

"Na neki način, mogao bih reći da sam se nadao tome, jednostavno zbog toga što svi umjetnici očekuju pozitivne povratne informacije nakon što u javnosti obznane svoje djelo. Međutim, moram reći da su reakcije premašile moja očekivanja", kazao je Merlin, dodavši da je za 48 sati njegov video postao najgledaniji na videoservisu YouTube u kategoriji muzike.

Popularni bosanskohercegovački muzičar istakao je i to da je naša zemlja posljednjih godina bilježila dobre rezultate na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope.

"Ugostili smo Olimpijadu, neka igre počnu"

Svi takmičari žele dovesti Eurosong u svoju zemlju i to je i njegova želja, te će, poručuje, uložiti velike napore da u tome i uspije.

"Sarajevo je ugostilo Olimpijadu, tako da bi bilo spremno ugostiti i neki drugi važan događaj. Pa, neka igre počnu", dodao je Dino Merlin.

Dervišhalidović je istakao i to kako predstavljati BiH drugi put na Eurosongu predstavlja veliku radost, ali i veliku odgovornost.

Na pitanje da li se kvalitet takmičenja promijenio u odnosu na devedesete, Merlin je kazao da se mnogo toga promijenilo.

"Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji i intrernetu koji omogućava trenutni feedback, Eurosong je postao nešto sasvim drugačije, svake godine vidimo sve više inovacija, ali dvije stvari su konstanta: pjesme i interpretacije.

Za svoju novu pjesmu "Love in Rewind", Merlin je kazao da je to zapravo univerzalna priča o ljudima koji u jednom trenutku života prestanu praviti popis stvari koje su učinili, koje nisu i koje su željeli učiniti.

"Edinom me nije zvala ni majka"

"Pjesma govori da u trenutku kada nam neke stvari i ne idu baš najbolje trebamo stati, vratiti se ljubavi kako bismo se mogli ponovo zaljubiti u život", naglasio je Dino Merlin, uzgred istakavši da ne voli da ga zovu pravim imenom, jer ga imenom Edin nije zvala ni njegova majka.

Naš predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu rekao je i to da je čuo neke od pjesama koje će se takmičiti U Dusseldorfu, te da i njegove kolege, kao i on sam, žele sve najbolje za svoju zemlju.

Merlin je svim takmičarima poželio sreću i dodao da će njegov tim učiniti sve kako bi imali izvanredan nastup u Njemačkoj. Dino će nastupiti u drugom polufinalu, koje je na rasporedu 12. maja 2011. godine.