"Printemps de la Guitare“
0

Sanel Redžić osvojio treće mjesto u Belgiji

Sarajevo-x.com
Sanel Redžić
Sanel Redžić
Sanel Redžić osvojio je treće mjesto u Belgiji na jednom od najvećih takmičenja za klasičnu gitaru "Printemps de la Guitare“, poznatog kao i "Belgijska ruža“.

U prvom krugu učestovalo je 26 takmičara, a u drugi krug je prošlo tek osam najboljih. Redžić je uspio doći i do finala, gdje su pored njega kao predstavnika Bosne i Hercegovine, učestvovali i predstavnici Francuske, Švicarske, Kine i Meksika.

"Printemps de la Guitare“ se nalazi među pet najvećih takmičenja za klasičnu gitaru u svijetu.

Žiri je bio oduševljen nastupom Redžića, te prema riječima jednog člana žirija, male razlike u bodovima su definisale prva tri mjesta. Stoga su za njega sva trojica pobjednici takmičenja.

Xingye Li iz Kine je osvojio prvo mjesto, Arkaïtz Chambonnet iz Francuske drugo, Sanel Redžić iz Bosne i Hercegovine treće, te Oman Kaminsky iz Meksika četvrto mjesto.

Redžiću je ovo 20. internacionalna nagrada, a četvrta ove godine nakon: prvog mjesta u Lisabonu, drugog mjesta u Mottoli i trećeg mjesta u Sernancelhu.

U julu je Redžić finalizirao svoj studij s najvišim ocjenama na Hochschule für Musik "Franz Liszt“ u Weimaru, Njemačka, te započeo master studije na istoimenoj akademiji u klasi profesora Ricardo Gallena u trajanju od dvije godine.

U januaru 2012. Redžić će biti predavač na Seminaru muzičkih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti održan u Dubrovniku.

U koncertnoj sezoni 2012. godine će Redžić održati koncert u jednoj od najvećih sala svijeta, Konzertgebouw u Amsterdamu, Holandija.