Puste želje nekih televizija
0

Samo BHRT ima pravo birati i slati predstavnika BiH na Eurosong

Piše: A. Dž.
Maya Sar nas je na Eurosongu predstavljala u maju ove godine
Maya Sar nas je na Eurosongu predstavljala u maju ove godine
Odluka Poslovodnog odbora Radio-televizije Bosne i Hercegovine da sljedeće godine BiH ne učestvuje na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope podijelila je mišljenja bh. javnosti. Dok jedni odobravaju potez BHRT-a, svjesni teške ekonomske situacije u zemlji, drugi smatraju da je neučešće nedopustivo i traže da se njima prepusti organizacija odlaska na Eurosong.

Odmah nakon što je BHRT obznanio odluku da ne učestvuje na Eurosongu u Švedskoj 2013. godine, reagovao je RTRS i zatražio da oni pošalju bh. predstavnika u Malmo te su predložili banjalučki bend "Aleksandria". Isto je, zatim, zatražila i televizijska kuća Senada Hadžifejzovića FACE TV, a Hayat TV je ponudio finansijsku pomoć.

Međutim, od toga neće biti ništa, jer, prema riječima šefice bh. delegacije na Eurosongu Lejle A. Babović, samo Radio-televizija Bosne i Hercegovine, kao članica EBU-a (Evropske radiodifuzne unije), ima pravo birati i slati predstavnika BiH na Eurosong.

"To pravo nije moguće prenijeti na drugo ili treće lice. Kao što Nogometni savez ima pravo da šalje reprezentaciju BiH na utakmice i ne može niko drugi oformiti reprezentaciju, tako i samo BHRT može slati predstavnika na Eurosong", kazala je Babović za Klix.ba.

Osvrnula se i na istup banjalučke grupe Aleksandria, čiji su članovi jučer održali konferenciju za novinare na kojoj su kazali da imaju gotovu pjesmu za Eurosong. Babović kaže da se grupa Aleksandria nikada nije spominjala kao potencijalni predstavnik BiH na ovom takmičenju.

"Poslovodstvo BHRT-a ni s kim nije pregovaralo vezano za Eurosong, nijedan izvođač nije bio uzet u razmatranje. Za Aleksandriju smo saznali iz medija", ističe naša sagovornica.

Babović je prokomentarisala i ponudu grupe Zoster, koja je izrazila želju da ide na Eurosong bez ikakve finansijske naknade.

"Možemo organizovati put i smještaj. Imamo dobru pjesmu i sigurno bismo izazvali pažnju na toj manifestaciji i predstavili našu zemlju u dobrom svjetlu. Još nam samo treba odobrenje od BHRT-a, da nas prihvate kao predstavnike", rekao je frontmen benda Mario Knezović za Klix.ba.

No, Babović kaže da se tako ne ide na ovo renomirano takmičenje.

"Izvođači moraju boraviti u oficijelnim hotelima Eurosonga, to je sistem koji morate poštovati. Pravila EBU-a su takva da oni odrede oficijelne hotele za delegacije zemalja predstavnica, za fanove i za novinare i to su hoteli u kojima možete biti smješteni", istakla je Babović.

Dodaje da Poslovodstvo BHRT-a spornu odluku nije donijelo tek tako.

"Teška srca smo donijeli tu odluku, a kada govorimo o novcu za učešće, mi taj novac nemamo u sefu ili na računu pa da kažemo 'nećemo ga potrošiti'. Taj novac treba sakupiti i zaraditi. Kada se govori o budžetu za Eurosong, samo se govori o kešu, a nikad o kapacitetima koje mi ulažemo, a koje ne prikazujemo u novcu. To je jedan sveobuhvatan projekt kojem se treba posvetiti velika pažnja", istakla je Babović i podsjetila da Eurosong uvijek radi BHRT uz velike napore i pomoć nekih prijatelja.

"Ne bih da od Eurosonga pravimo pijacu. Eurosong je jedna institucija. Ako već ove godine nismo u stanju ići, hajdemo se od proljeća početi pripremati, objaviti konkurse... Ja sam za to da promovišemo zemlju na sve moguće načine, ali ako nismo u mogućnosti da to uradimo kako znamo i umijemo, onda bolje da jedne godine preskočimo učešće", zaključuje šefica bh. delegacije na Eurosongu.