"Pakistanski Bono"
0

VIDEO / Salman Ahmad se muzikom bori protiv ekstremizma

Sarajevo-x.com
Malo je rock zvijezda koje su prodale preko 30 miliona albuma, a još uvijek mogu hodati ulicom bez da ih obožavatelji zaustavljaju. Jedna od takvih zvijezda je i Salman Ahmad o kojem se na zapadu gotovo ništa ne zna, ali on i njegova grupa Junoon su istinske rock legende u južnoj Aziji. U protekle dvije decenije Ahmad je s bendom svirao diljem Pakistana, Indije, Bangladeša, te su ovi muzičari privukli nekoliko miliona obožavatelja.

Grupa Junoon osnovana je u Pakistanu i postoji već nekoliko decenija uprkos tome što zapadnjačka muzika nije dobrodošla u toj zemlji. Ahmad, koji je osnivač benda i gitarista, ujedno je i najglasniji kritičar ekstremista. Trenutno boravi u Velikoj Britaniji gdje promoviše svoju novu biografiju nazvanu "Rock'n'Roll Jihad: A Muslim Rock star's Revolution".

Kaže kako mu je jedina želja da se muslimani, ali i oni koji to nisu, založe za prava umjetnika u područjima gdje netolerantne religijske dogme prijete da obrišu stoljeća islamske kulture.

Sada poruku da pjevanje nije grijeh Ahmad prenosi svim muslimanima u Britaniji. Posjetio je i univerzitetsku zajednicu Pakistanaca u Londonu, te razgovarao s njima. Kaže kako će se većina Pakistanaca, vjerovatno, vratiti u svoju rodnu zemlju, a on želi da znaju da pjevanje i umjetničko izražavanje nisu haram.

"Muslimanska zajednica je posljednjih 1.400 godina veoma mnogo doprinosila ukupnoj kulturi i upravo zbog toga se uvijek suprotstavljam onoj manjini ekstremnih konzervativaca koji vjeruju kako je muzika haram", kazao je za The Independent Ahmad, koji svojim izgledom podsjeća na Bona ili možda Jimmyja Pagea.

"Za ljude koji žele kontrolu nad društvom kultura predstavlja prijetnju. Naprimjer, u Pakistanu od 150 miliona ljudi njih 100 miliona ima manje od 18 godina. Ekstremisti znaju to i upravo zbog toga mladi i jesu njihova glavna meta. Sjećam se jednom kada me je imam upitao: Ko će dolaziti na propovijedi ako na hiljade djece počne odlaziti na rock koncerte?", ispričao je Ahmad.

Inače, muzika benda Junoon je spoj Led Zeppelina, južnoazijskog zvuka i pezije Sufi. Grupa Junoon je danas veoma poznata u Pakistanu.

"Ono što je svijetu potrebno je hrabrost da se suoči s ekstremizmom. U tami sobe komad konopca izgleda kao zmija zar ne? Ali kada upalite svjetlo vidjet ćete da je to samo komad konopca i ništa više. Moramo uključiti svjetla!", zaključio je pakistanski muzičar.