Najbolji live bend
7

Rolling Stonesi dupli dobitnici NME nagrada

Klix.ba
Legendarni britanski rock veterani The Rolling Stones proglašeni su duplim pobjednicima na dodjeli NME nagrada, više od pola stoljeća nakon što su se prvi put pojavili na stranicama ovog magazina. Stonesi su proglašeni najboljim live bendom, a njihov dokumentarac "Crossfire Hurricane“ dobio je nagradu za najbolji film, piše BBC.

Dodjela je održana u londonskom mjestu The Troxy, gdje je trio Biffy Clyro proglašen najboljim britanskim bendom, dok su The Killers osvojili nagradu za najbolji internacionalni bend.

Bivši gitarista Smithsa, Johnny Marr, dobio je nagradu "godlike genius“. Ovo priznanje mu je dodijeljeno za postignuća tokom 30-godišnje muzičke karijere tokom koje je sarađivao sa zvijezdama poput Paula McCartneya, The Pretenders, The The, Modest Mouse i The Cribs.

Dvostruka pobjednica je i Florence Welch iz benda Florence and the Machine. Ona je proglašena najboljom solo umjetnicom, a otpjevala je “Sweet Nothing“ Calvina Harrisa, koja je proglašena najboljom plesnom himnom.

S druge strane, One Direction, bend koji je osvojio nagradu za globalni uspjeh na dodjeli Brit nagrada, ovdje je proglašen najgorim bendom. Također, pjevač Harry Styles je proglašen zlikovcem godine.