Muzika
140

Rođeni Mostarci Adnan i Haris danas žive u Norveškoj: Ljubav prema BiH i hip hopu

Piše: L. Č.
Braća Adnan i Haris Kuko, rođeni Mostarci, danas žive u Norveškoj, a njihova ljubav je muzika. Kroz hip hop ovi umjetnici žele izraziti ljubav koju osjećaju prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini, ali i kritikovati moderno društvo.

Adnan (30) i Haris (26) su rođeni u Mostaru, gdje su živjeli do 1993. godine, kada su zbog rata preselili u Norvešku.

U Norveškoj su završili fakultete - Adnan medijske nauke, dok je Haris magistar historije. Trenutno žive i rade u Trondheimu.

Adnan se već duži niz godina bavi hip hop muzikom i 2012. godine je izdao svoj prvi album na norveškom jeziku.

Pored muzike se bavi kulturnim radom u gradu Trondheimu. Njegov brat Haris se pored muzike bavi košarkom i igra za elitnu ligu u Norveškoj.

Možda se i sjećate ovih momaka od prošle godine, kad su uoči nastupa nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu snimili pjesmu i video podrške za Zmajeve.

To je bila njihova prva pjesma na bosanskom jeziku i tako je sve počelo, a kako navode u razgovoru za portal Klix.ba, nakon toga su osjećali kako imaju "još više stvari na srcu" koje žele podijeliti s publikom.

Prije nekoliko sedmica odlučili su da je vrijeme da opet pokrenu projekat K.O Bracha i da se fokusiraju da naprave album na bosanskom jeziku, koji bi trebao izaći tokom 2016. godine.

Album će, kako kažu, biti besplatan "za raju", a u međuvremenu će nastaviti rad, objavljivati nove pjesme i spotove koje možete pratiti putem njihove Facebook stranice, kao i YouTube kanala.

Najveću inspiraciju za pisanje pjesama momci nalaze u svakodnevnici i stvarima koje im se dešavaju u životu, kako kažu - nema veće inspiracije od samog života. Kao braća imaju posebnu energiju i dobro funkcionišu skupa, tako da pisanje pjesama ide dosta brzo.

Njihova prva pjesma nosi naziv "Nek' se zdravo".

"Kad već imamo mogućnost da nešto kažemo pred većim brojem ljudi, zašto ne reći nešto pametno? Želimo da opišemo socijalnu realnost kako je mi gledamo, ali također da ostavimo neki optimističan utisak na ljude koji nas slušaju. Danas smo svi mi opterećeni nekim stvarima koje u suštini nisu ni bitne. Ljudi su sve više u nekom svom 'filmu'. Kod nas postoji uzrečica 'Nek' se zdravo', ali to je jedna uzrečica i filozofija koju bismo trebali pratiti bez obzira na okolnosti. Život je ono što napraviš od njega", kaže Adnan.

Kažu kako mnogo vole Bosnu i Hercegovinu, te su iz tog razloga i napisali pjesmu o Zmajevima.

"BiH je naše porijeklo, naš identitet i veliki dio nas. Kroz život na zapadu smo također vrlo svjesni toga da nosimo BiH na našim ramenima i zbog toga želimo pokušati biti i najbolji ambasadori", kaže Adnan, dok njegov brat Haris dodaje kako koriste svaku priliku da posjete rodni Mostar.

"Naše reprezentacije i sportiste uvijek pratimo i redovno posjećujemo fudbalske, košarkaške i rukometne utakmice kad smo u BiH. Sport je naš ponos".