Muzika
0

Rihannina "Umbrella" oborila rekord decenije u Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Pjesma "Umbrella" R&B pjevačice Rihanne već je desetu sedmicu na prvom mjestu na top ljestvici Velike Britanije. Time je srušila rekord decenije u Velikoj Britaniji, a Rihanna je dobila priznanje za najbolji singl.

"Umbrella" je postala prva pjesma nakon "Love is all around" iz 1994. godine grupe Wet Wet Wet, koja je na prvom mjestu u Velikoj Britaniji provela više od devet sedmica.

Pjesma "Love is all around" ipak nije postigla uspjeh "(Everything I Do) I Do It For You", pjesme Bryana Adamsa koja je na vodećoj poziciji ostala 16 sedmica. Godine 1992., na prvo mjesto došla je "I will always love you" od Withney Huston koja je vodeća bila 10 sedmica.

Iza Rihanne, u ovoj deceniji sa singlom koji se najduže održao na top ljestvici nalaze se Kate Nash, Timbaland, Fergie i Enrique Iglesias. Pjesma "Oh my God" grupe Kaiser Chiefs uspjela je ući na listu pjesama na vodećoj poziciji ove decenije, a pozicionirali su se na osmo mjesto.

Najbolji rekord ipak još uvijek drži Frankie Lane sa pjesmom "I believe" koja je 1953. godine na prvom mjestu bila 18 sedmica.

Ovo je lista pjesama oficijelne organizacije "UK Charts" koje su najviše sedmica bile na muzičkim top ljestvicama u Velikoj Britaniji:

18 sedmica - Frankie Laine, I Believe (1953)

16 sedmica - Bryan Adams, (Everything I Do) I Do It For You (1991) 15 sedmica - Wet Wet Wet, Love Is All Around (1994) 11 sedmica - Slim Whitman, Rose Marie (1955) 10 sedmica - David Whitfield, Cara Mia (1954) 10 sedmica - Whitney Houston, I Will Always Love You (1992)