Muzika
0

Reper Wyclef Jean proglašen počasnim ambasadorom Haitija

Sarajevo-x.com
Predsjednik Haitija Rene Preval je postavio hip-hop zvijezdu Wyclef Jeana, koji je porijeklom Haićanin, za počasnog ambasadora ove zemlje.

Njegova dužnost će biti promocija ove zemlje u svijetu, izjavili su vladini zvaničnici.

''Voljeli bismo imati nekoliko ljudi kao što je Wyclef, jer bi naša zemlja na taj način dobila puno'', izjavio je ministar vanjskih poslova Renald Clerisme za Reuters.

Jean je preselio u New York kada mu je bilo devet godina, ali je ostao aktivan u podršci svojoj rodnoj zemlji. Wyclef na svojim javnim nastupima redovno nosi na odjeći motiv zastave Haitija, a osnovao je i fondaciju za pomoć narodu ove zemlje.

Vladini zvaničnici imaju samo riječi pohvale za Wyclef Jeana, za kojeg kažu da može biti uzor mladima i ponos Haićana, te da je ''najbolji promotor pozitivne slike Haitija širom svijeta i velika pomoć u privlačenju stranih investitora''.

Predsjednik Haitija, Preval je otputovao u trodnevnu posjetu Jamajci, gdje će mu se priključiti Jean.

Jean (34) je svoju slavu stekao kao član hip-hop trija The Fugees, koji je osvojio Grammy 1996. godine za album ''The Score'' i singl "Killing Me Softly". Prošlog mjeseca je noiminiran za najbolju pop saradnju, za nastup sa Shakirom u prošlogodišnjem hitu "Hips Don't Lie".

Vlada Haitija odaje priznanje Jeanu zbog uspješnog lobiranja u Kongresu SAD na potpisivanju trgovačkog sporazuma koji će pomoći razvoju tekstilne industrije na Haitiju.