Eurosong 2009.
0

Regina odlukom žrijeba nastupa posljednja

Sarajevo-x.com
Foto: Eurovision.tv
Foto: Eurovision.tv
U Moskvi je u ponedjeljak utvrđen redoslijed prema kojem će zemlje učesnice nastupati na 54. takmičenju za Pjesmu Evrovizije. Žrijeb je odlučio da Regina, grupa koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu u polufinalnoj večeri nastupa posljednja.

U zanimljivom programu koji je upriličen u gradu domaćinu Eurosonga 2009. nastupila su četiri mlada pjevača koji su izveli nekoliko dobrih starih evrovizijskih hitova. Nakon što su djeca napustila scenu, na njoj se uz gromoglasan aplauz pojavio Dima Bilan, pjevač koji je ovo takmičenje i doveo u Rusiju, osvojivši prvo mjesto prošle godine u Beogradu.

Uz veliku medijsku pažnju i preko 150 novinara i preko 20 TV ekipa iz Rusije i drugih zemalja, izvučene su zemlje koje će nastupati ovim redoslijedom.

Prva polufinalna večer

  1. Crna Gora
  2. Češka Republika
  3. Belgija
  4. Bjelorusija
  5. Švedska
  6. Armenija
  1. Andora
  2. Švicarska
  3. Turska
  4. Izrael
  5. Bugarska
  6. Island
  7. Makedonija
  8. Rumunija
  9. Finska
  10. Portugal
  11. Malta
  1. Bosna i Hercegovina

Druga polufinalna večer

  1. Hrvatska
  2. Irska
  3. Latvija
  4. Srbija
  5. Poljska
  6. Norveška
  7. Kipar
  1. Slovačka
  2. Danska
  3. Slovenija
  4. Mađarska
  5. Azerbejdžan
  6. Grčka
  7. Litvanija
  8. Moldavija
  9. Albanija
  10. Ukrajina
  11. Estonija
  12. Holandija

U finalnoj večeri zemlje koje prođu dalje čekaju Francuska koja nastupa treća, Rusija koja je prošlogodišnjom pobjedom automatski osigurala prolaz u finale i nastupa deseta, zatim Njemačka koju ćemo čuti 17. po redu, Velika Britanija 23. i Španija 25. zemlja.

42 zemlje učesnice u finalu će glasati sljedećim redoslijedom: Španija, Belgija, Bjelorusija, Malta, Njemačka, Češka Republika, Švedska, Island, Francuska, Izrael, Rusija, Latvija, Crna Gora, Andora, Finska, Švicarska, Norveška, Bugarska, Litvanija, Velika Britanija, Makedonija, Slovačka, Grčka, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Turska, Albanija, Srbija, Kipar, Poljska, Holandija, Estonija, Portugal, Rumunija, Irska, Danska, Moldavija, Slovenija, Armenija i posljednji Azerbejdžan.

Prema novim pravilima glasanja, 50% glasova dodjeljuju gledaoci televotingom, a 50% profesionalni žiri kojeg će odrediti svaka država.

Otkriveno je da će u polufinalnim večerima također nastupiti Tolmachevy Sisters, pobjednice juniorske Evrovizije 2006. godine, te ruski horovi, narodni orkestar, baletani i popularna grupa t.A.T.u sa pjesmom "Never Gonna Get Us".

U finalu će sve prisutne pozdraviti Cirque du Soleil, Dima Bilan i klizač Evgeni Pluchenko koji ga je prošle godine pratio na nastupu u Srbiji.