Muzika
50

Rammstein tuži Njemačku: Kontroverza zbog "škakljivih" slika i pjesme

Klix.ba
Zabranjeni, a potom odobreni omot albuma
Zabranjeni, a potom odobreni omot albuma
Iako je problem star sedam dugih godina, Rammstein ne želi zaboraviti štetu koju mu je nanijela njemačka vlast kada je 2009. godine zabranila objavljivanje albuma "Liebe ist für alle da" zbog kontroverznog omota i pjesme.

Da bi riješili problem, Rammstein je morao uništiti ili ukloniti blizu 85.000 nosača zvuka, a album je objavljen uz malo drugačiji omot koji nije stvarao problem i bez kontroverzne pjesme "Ich tu dir weh".

Naime, legendarna njemačka grupa je na originalnom omotu svog posljednjeg albuma prikazala članove benda oko trpezarijskog stola na kojem leži neobično jelo - gola djevojka. Na stražnjoj strani albuma trpezarijski stol je prikazan prazan uz nekoliko ostataka tijela. Ipak, najveći problem bila je unutrašnja slika koja prikazuje jednog od članova benda kako udara djevojku po stražnjici.

Također, vlasti su posebno zabrinjavajućom smatrale pjesmu "Ich tu dir weh" ili "Nanosim ti bol" koja je potom uklonjena sa albuma te objavljena u posebnoj verziji istog.

Album je uspješno objavljen bez problema u ostatku svijeta, dok je u Njemačkoj mogao biti prodavan u cenzurisanom obliku, samo odraslim osobama i bez pratećeg marketinga.

Šest mjeseci poslije, sud u Kelnu je uklonio zabranu uz objašnjenje kako su omot i pjesma neodvojive osobine Rammsteina i da se kao takve ne mogu zabraniti.

Rammstein uklonjenu zabranu još uvijek smatra nepravednom, tako da je nedavno podnesena tužba protiv vlasti, odnosno vladine grane pod nazivom Odjel za štetne medije koji je uspostavio zabranu, uz zahtjev za kompenzaciju u iznosu od 66.000 eura.