Muzika
11

Rade Šerbedžija: Kad je "stani-pani", onda čovjek mora dati sve od sebe

Piše: L. Č.
Rade Šerbedžija, slavni pozorišni i filmski glumac, pjesnik i profesor, uz pratnju benda Zapadni kolodvor nastupa večeras, 9. juna, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Rade Šerbedžija na svojim koncertima vrlo često ima goste iznenađenja, ali nam nije htio otkriti ko su oni.

"Neću na njih da privlačim publiku", kaže Šerbedžija kroz smijeh.

U Sarajevo sa bendom Zapadni kolodvor dolazi nakon brojnih rasprodanih koncerata u regiji te nedavno završene trinaestodnevne turneje u Švedskoj gdje su nastupali u impozantnim teatarskim prostorima u Geteborgu, Kristianstadu, Kalmaru, Ljungbyu, Malmeu, Vaxju i Stockholmu.

Koncertom u Sarajevu Šerbedžija će promovisati aktuelno dvostruko CD i DVD izdanje "Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor - Lisinski 2015", što je prema mišljenju struke jedan od najboljih koncertnih albuma objavljen prošle godine i bio je i nominiran u kategoriji "Najboljeg albuma zabavne glazbe" na dodjeli nagrada Porin.

U razgovoru za Klix.ba Rade Šerbedžija navodi kako je ono što ga stalno inspiriše i tjera dalje u njegovom stvaranju radoznalost.

"Radoznalost je uvijek tu i bez obzira na godine koje se nakupljaju nekako sam uvijek radoznao prema svemu, prema svim vidovima, ne samo umjetnosti, nego i života kao života. Radoznao sam da sad sa svojim prijateljima naučim igrati golf. Otkrivati nove stvari, to je nešto što je meni veoma važno u životu", kaže Šerbedžija.

Na upit o tome da li ga diraju politika i društveno stanje, Šerbedžija kaže kako je u tom pogledu dao od sebe sve što je mogao kad je trebalo.

"Kako je govorio pokojni Arsen, kad je 'stani-pani', onda čovjek mora dati svoje mišljenje i dati sve od sebe. Ja sam toga dao mnogo od sebe i zbog toga imao i mnogih problema, nije bitno, opet bih to napravio. Ali danas je vrijeme, što se tiče Hrvatske, da neki drugi vode kolo, a ja ih sa strane podržavam, svoje mlade prijatelje u svemu što zahtijevaju, što misle, moja veza s njima je film i teatar i uvijek podržavam šta rade i za šta se bore. A da vodim kolo, umoran sam", kaže Šerbedžija.

Ističe kako su mlade generacije izvanredne te kako je njihov odnos prema životu, vlasti, politici i umjetnosti, ukoliko je pošten i iskren, uvijek isti.

"Svaka generacija ima isti odnos, drugačiji je samo stil, ali se on mijenja kako se mijenjaju život i vrijeme. Nekad su se nosili drugačiji kaputi nego danas i u tom smislu generacije svoj bunt i akciju pokazuju na drugačiji način. A u biti, uvijek je isti odnos intelektualca prema vlasti, on je uvijek ispravan disidentski odnos koji mora biti takav. Uvijek je u pitanju neki nesporazum, neka želja da se stvari isprave, da se učine boljim, pametnijim...", kaže poznati glumac.

Na upit o tome da li je idealist, odgovara kroz smijeh:

"Da, definitivno".