Frankofonija
0

Prvo gostovanje francuskog dub benda "Zenzile“ u BiH

FENA
U okviru projekta Frankofonija, u Bosni i Hercegovini će prvi put gostovati francuski bend Zenzile, koji će na jedinstveni način približiti francusko muzičko stvaralaštvo.

Bend će tokom svoje turneje u BiH nastupiti u Banjoj Luci - 18. marta, Tuzli - 19. marta, Mostaru - 20. marta i Sarajevu - 23. marta.

Zenzile je spremio dvije vrste izvedbi - Cinema i Klasični koncert.

Cinema koncert je jedinstven muzičko-vizuelni performans tokom kojeg bend prati projekciju nijemog filma (izvodi se u Banjoj Luci i Mostaru), dok će Klasični koncert biti održan u Tuzli (foaje Bosanskog kulturnog centra) i Sarajevu (Cinemas klub - ex Sloga).

Zenzile se uz High Tone, Brain Damage i Ezekiel ubraja u pionire francuske dub scene. Za svojih petnaest godina postojanja, te sa dvanaest zvaničnih studijskih izdanja, Zenzile su definitivno postali jedan od najbitnijih svjetskih dub bendova.

Bend Zenzile se od početka se zabavljao miješanjem osnovnih muzičkih uticaja - post punk, dub, folk, soft rock, soul jazz.

Ime su posudili od južnoafričkog pjesnika i anti-apartheid aktiviste, a ono u prijevodu znači 'dijete Afrike', čime su htjeli da unesu svojevrsnu parolu unutar francuskog dub pokreta.

Od početka Zenzile je činio jednostavni kvintet kvalitetnih muzičara koji se nisu previše oslanjali na klasične dub-efekte, premda su ubrzo uvršteni u žanr elektro-dub muzike.

Nastup ovog francuskog benda odvija se pod sponzorstvom i organizacijom Francuskog instituta BiH, te lokalnim partnerima Udruženjem "Tuzla Uživo“ i BHHC Bookingom, saopćeno je.