Muzika
3

Prvi ugovor Beatlesa iz 1962. godine prodan za 365 hiljada funti

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi ugovor između svjetski popularne rock grupe Beatles s početka njihove karijere i menadžera Briana Epsteina iz 1962. godine prodan je na aukciji za 365 hiljada funti.

Ugovor je prodan na aukciji u Londonu za nevjerovatnu sumu novca, a predstavlja važan segment u karijeri Beatlesa. Naime, to je prvi ugovor koji je potpisao menadžer Brian Epstein sa članovima grupe koju su činili John Lennon, George Harrison, Paul McCartney i Ringo Starr.

Ugovor je potpisan nekoliko dana prije nego što su Beatlesi objavili svoj prvi singl pod nazivom "Love Me Do". Aukcija je održana u aukcijskoj kući Sotheby, a kupac je anoniman.

Brian Epstein je bio menadžer Beatlesa na početku njihove karijere. Bio je veoma omiljen, a i sami članovi grupe su ga često oslovljavali kao "peti član grupe". Epstein je umro 1967. godine.

Prvi ugovor Beatlesa i menadžera Briana Epsteina (Foto: AFP)
Prvi ugovor Beatlesa i menadžera Briana Epsteina (Foto: AFP)

Stručnjaci iz aukcijske kuće Sotheby istakli su važnost ovog ugovora kazavši da Beatlesi ne bi postigli svjetsku popularnost bez ovog ugovora i menadžera Epsteina.

"Trebalo je nešto više od nadahnutog muziciranja i pisanja pjesama za veliki uspjeh", istakli su iz aukcijske kuće.

S obzirom na to da su George Harrison i Paul McCartney bili maloljetni u vrijeme potpisivanja ugovora, umjesto njih su to uradili njihovi očevi. U ugovoru se navodi da se članovi grupe Beatles slažu da imenuju menadžera koji će ih predstavljati u svijetu na period od pet godina, počevši od 1. oktobra 1962. godine.