Muzika
0

Prvi međunarodni Franko-Njemački festival Fete de la Musique- Fest Der Musik

Sarajevo-x.com
Inicirano i osmišljeno od strane Njemačke i Francuske ambasade i Kulturnih Centara, Institut Français BiH i Goethe Institut Sarajevo, Yaman d.o.o. Sarajevo organizuju Prvi međunarodni Franko – Njemački Fête de la Musique - Fest der Musik.

Od 19. do 25. juna 2006 će Bosna i Hecegovina iskusiti pravi Evropski događaj sa muzičarima i bendovima iz Njemačke, Francuske i Bosne i Hercegovine. Budući u skladu sa originalnim duhom „Fete de la Musique“ koju je započeo Maurice Fleuret 1982 u Francuskoj i slaveći svoje 25-to izdanje ove godine u više od 100 zemalja iz cijelog svijeta, naša volja je zbližiti mlade i stare iz svih djelova BiH da slave, plešu, slušaju i prave muziku u totalu od 5 dana.

Poštujući aktivnu prirodu ovog događaja, mi kao organizatori smo odlučili proširiti ovaj kulturni događaj u gradove Mostara (19. juni OKC Abrasevic), Srebrenica (20-21 juni Omladinski Centar Srebrenica) i Tuzla (22 juni «Klub 65»), gdje će muzičari, DJ-evi, producenti, vizuelni umjetnici i kulturni organizatori iz Njemačke, Francuske i Bosne i Hecegovine imati priliku da se upoznaju, komuniciraju, prave muziku, razmjenjuju i djele iskustva i isto tako educiraju sebe u radionicama vodženim od strane iskusnih i profesionalnih tutora. Radionice u tim gradovima ce predvoditi Fedayi Pasha, orijental-dub producent iz Francuske, te legendarni muzičar i producent Alexander Hacke (Einstuerzende Neubauten) u saradnji sa Danielle de Picciotto iz Njemaćke. Naši partneri su OKC Abrasevic iz Mostara, Tuzla Live i Savjet Mladih iz Srebrenice.

Završni događaj ovog serijala će se održati 24. juna u Sarajevu, u dvoranu Kino Bosna. Od 21:00 počinje oficijelni koncertni program gdje će mladi i urbani ljudi biti zabavljen savremenim zvucima roka, elektra, dub-a i etna do ranih jutarnjih sati slijedećeg dana. Program se sastavlja od koncerte i DJ-setove Alexander Hacke feat. Danielle de Picciotto, DJ Fedayi Pasha, Vuneny, Savuvi Sound System i drugi.

Pored toga sto je član legendarnog njemaćkog industriskog rok benda Einstuerzende Neubauten, Alexander Hacke je nedavno zaplijenio pažnju svojom produkcijom muzike za dokumentarni film «Crossing the Bridge» od slavnog njemaćkog režisera Fatih Akin. On je sarađivao sa bendovima i muzičarima kao što su Baba Zula, Mad Professor, Nick Cave, Peaches i mnogim drugima. BiH gledateljstvo ga može vidjeti uživo u Mostaru, Tuzli i Srebenici sa elektro-setom pod nazivom «The History of Electricity», kao i na predstavljanju njegovog najnovijeg CD-a «Sanctuary» u Sarajevu, na Ljetnoj Pozornici Ilidža. Sve izvedbe će biti popraćene vizuelnim efektima Danielle de Picciotto. Ulaz na festivalu je slobodan!

www.hacke.org

www.danielledepicciotto.de www.fetedelamusique.fr