Muzika
0

Prvi album gitariste Sanela Redžića

Sarajevo-x.com
Izdavačka kuća "Gramofon" objavila je prvi album mladog tuzlanskog gitariste Sanela Redžića. Ovaj talentovani mladić je u martu ove godine osvojio i prvo mjesto na međunarodnom takmičenju gitarista do 35 godina u Mađarskoj.

Ovaj uspješni osamnaestogodišnji gitarista kojeg tek očekuju značajna muzička priznanja, za svoj prvi CD izabrao je repertoar koji na najbolji način reflektuje njegovu tehniku, muzikalnost i interpretatorski talenat.

Na albumu se nalazi 14 djela Domenica Scarlattija, Johanna Kaspara Mertza, Augustina Barriosa Mangore, Vicentea Asencija, Rolanda Dyensa, te Carla Domeniconija.

Magazin "Jazzthetik", jedan od vodećih magazina na njemačkom govornom području, u svom martovskom broju ocijenio je Sanela "gitaristom impresivnog umijeća“, dok je Miroslav Tadić, recenzent Redžićevog prvijenca ustvrdio kako "ovaj izuzetno talentovani gitarista pokazuje muzičku zrelost koja je rijetka za njegove godine“.

Tadić je kazao kako je snimak kompozicija prirodan i nepretenciozan, baš kao i Sanelova izvedba, te dodao da "ime Sanela Redžića treba zapamtiti, jer ako je suditi po njegovom prvom CD-u, Sanel može zaista daleko stići“.

Album koji je objavljen u okviru ediciji "Gramofon Classic" snimljen je u julu prošle godine, a producent je Edin Zubčević.

Sanel Redžić rođen je 1988. godine u Tuzli. Gitaru svira od svoje osme godine, a upravo završava srednju muzičku školu u Tuzli u klasi profesora Predraga Stankovića koji je i koproducent albuma. Na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojio je značajna priznanja.