Muzika
0

Promocija knjige "Tom Waits - razuzdane godine"

FENA
U okviru programa ovogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala 26. jula održat će se i promocija knjige "Tom Waits - razuzdane godine", njegova muzika i legenda.

Za svakoga ko je slušao pjesme Toma Waitsa ova njegova biografija otkriva pozadinu stvaranja "muzika pijanih patuljaka, cirkuskih atrakcija i dezorijentiranih mornara".

Za one koji ga nikada nisu slušali, ali su čuli za Toma Waitsa, knjiga je urnebesno putovanje kroz istoriju američke underground produkcije u kojem se glavni akter od večernjeg zabavljača u zadimljenom džez-klubu izdiže do statusa sive eminencije alternativne scene, da bi u posljednjoj fazi počeo pisati angažirane i antiratne pjesme.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Jay S. Jacobs napisao je fascinantnu biografiju. Naime, Tom Waits je vrlo osjetljiv kao javna osoba; ne voli se pojavljivati u medijima, izbjegava intervjue i živi povučenim porodičnim životom sa ženom i troje djece u jednom kalifornijskom gradiću.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Jacobs je poštivao Waitsovu intimu i knjigu je sastavio gotovo isključivo prema kazivanju samog Waitsa, koji je poznat po izvrtanju činjenica i sarkastičnom odnosu kako prema drugima tako i prema samom sebi.