Muzika
63

Promocija alternativne muzike: Ensh i Das Rage dolaze u Sarajevo

Klix.ba
U subotu, 26. septembra u Kriterionu, održat će se velika promocija novog Ensh albuma. Podrška je hrvatski bend Das Rage kojem je ovo prvi nastup Sarajevu. Publika će imati priliku da vidi Ensh-a u novom vizualnom i scenskom doživljaju. Koncert počinje u 21h, ulaznica je 5KM.

Publika u Sarajevu je krajem prošle godine bila u prilici da se prvi put upozna sa Milenkom Vujoševićem, live act umjetnikom i producentom baziranim u Beogradu, porijeklom iz Kanade, koji se krije iza imena Ensh.

Budući da je prethodnih godina osvajao Kanadu i Ameriku pjesmama na engleskom jeziku, Ensh je odlučio da na novom albumu budu podjednako zastupljene numere sa oba njegova govorna područja, te je izdanje prigodno i nazvao "Both of them Milenko".

"Ideja mi je bila da album 'Both of them Milenko' bude u oldschool maniru - da se doživi kao izdanje koje čini A i B strana... Pjesme na engleskom jeziku su odraz ličnih iskustava, agresivnije su i kompleksnije i muzički i tekstualno. Imao sam veliku želju da počnem da se izražavam na maternjem jeziku, pa sam osjećaj nesigurnosti da se adekvatno izrazim na 'našem' prebrodio jednostavnim, pitkim stihovima, sa dosta repeticije, koja se u jednom trenutku pretvara u neku vrstu mantre. Moram da priznam da sam na dosadašnjim nastupima širom regiona, a bilo ih je dvadesetak prethodnih mjeseci, doživio samo pozitivne reakcije na nove pjesme. Dopada se ljudima taj specifičan elektro zvuk začinjen indie i drum'n'bass elementima - dožive čistu energiju!" iskren je Milenko Vujošević - Ensh.

Kroz kombinaciju semplova, sintisajzera i vokalnih lupova, Milenko izražava sopstveni stil elektro, indie-popa. U nekim trenucima muzika je samo tihi puls, a u drugim sirovo-energična, ali lijepak koji povezuje cijeli doživljaj u cjelinu je emotivan i strastven vokal. Iako upoređivan sa Bjork, Grimes, Jeff Buckley, može se primijetiti raznolikost uticaja, ali i specifičnost i autentičnost izraza.

Das Rage je Indie/dark-electro/pop koncept atrakcija iz Vukovara. Kombinacija ritam mašina, gitara, synthova i androgenih vokala čine unikatan, atmosferično-melankolični zvuk. Prvi album istoimenog naziva "Das Rage" izdan je sredinom 2015 pod DIY etiketom Rude Pligrims Production. Zoran Filko (Gitare) Andrijana Manojlović (vokal/synth's) Vesna Jagetić (back vokal).

Organizator ovog koncerta je udruženje Perfect Kiss, grupa prijatelja koji pokušavaju promijeniti koncertnu situaciju u Sarajevu: Šejla Lajlani, Ishak Jalimam, Marko Lončarević i Zulfikar Flandra.

Perfect Kiss, neprofitni booking i record label kolektiv kojem je misija dovoditi moderne, relevantne i popularne alternativne muzičare u Sarajevo, te pomoći nastanku i radu istih takvih kod nas, će nastojati da kroz organizaciju sličnih koncerata i projekata, te izdavanje i podržavanje novog vala muzičara u budućnosti razvija muzičku ponudu i scenu u Sarajevu i BiH, te čini Sarajevo ugodnijim i "više cool" mjestom za živjeti i voljeti muziku.