Dino Merlin
0

Promocija albuma u Unisovoj tvornici UTL

Sarajevo-x.com
Promocija novog albuma Dine Merlina „Ispočetka“ planirana je za 23. juni/lipanj u Vogošći kraj Sarajeva. Ovaj će svečani događaj biti smješten u proizvodnu halu Tvornice ležajeva Unis UTL u kojoj je, početkom osamdesetih, Dino Merlin radio kao metalski radnik – kalioničar.

Bilo je to vrijeme kada su nastajali njegovi prvi hitovi, a ideje za mnoge od njih rađale su se upravo u dugim noćnim smjenama, uz ritam radnih mašina.

Tvornica ležajeva UTL je tokom rata bila razrušena, a proizvodni pogoni trenutno su u fazi obnove. Uposlenici su, naišavši na opljačkane i razrušene hale, u proces obnavljanja krenuli doslovno „ispočetka“. Radnici ulažu vanredne napore kako bi proizvodnju i ugled ove tvornice vratili na prijeratni nivo, a svoje kvalitetne prozivode plasirali na evropsko tržište.

Promovirajući album „Ispočetka“ na ovom mjestu, Merlin želi skrenuti pažnju javnosti na neophodnost oživljavanja industrije i ponovnog pokretanja proizvodnje u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Prošlosedmični izlazak desetog studijskog i petog solističkog albuma Dine Merlina “Ispočetka” opravdao je velika očekivanja brojnih poštovalaca ovog umjetnika, kako u zemljama bivše Jugoslavije, tako i širom svijeta. Samo u Bosni i Hercegovini je već rasprodan početni tiraž od 30.000 primjeraka, a najavni singl “Dabogda” nakon dvije sedmice postojanja ima oko 200.000 pregleda na You Tubeu.

Na albumu se nalazi se šezdeset minuta muzike, koja je nastajala u protekle četiri godine. Dvanaest autorskih pjesama i jedan remix svjedoče o Dini Merlinu kao umjetniku neprekinutog kontinuiteta koji ostaje vjeran svom inovativnom stilu vrhunski isproduciranog pop-a. Sam naziv albuma, uz likovni koncept naslovnice, sugeriraju da “Ispočetka” otvara novo poglavlje u karijeri ovog umjetnika, koji o tome kaže: “Uprkos stalnom kretanju i napredovanju, u simboličkom smislu pred nama je uvijek novi početak. Ono jučer nam je škola, a ovo danas dobra prilika”. Pjesme na albumu govore o životnim iskustvima u kojima se mogu prepoznati mnogi, a posebno se izdvajaju tri teme – brak, vjera i individualizam.

Na ovom projektu koji je nastajao u četrnaest studija, u osam zemalja širom Evrope, radili su vrhunski instrumentalisti, studijski muzičari, aranžeri, producenti i dizajneri zvuka. Kao posebni gosti u pjesmama se pojavljuju pjevači Hari Varešanović, Tony Cetinski, Eldin Huseinbegović, te pjevačica sa kojom je Merlin još prije dvadeset godina snimio mega-hit „Jorgovani“ – Vesna Zmijanac.

Izdavač albuma za teritorij Bosne i Hercegovine je Muzička produkcija BHRT, u Sloveniji i Hrvatskoj izlazi pod etiketom Croatia Recordsa, dok ga u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji objavljuje City Records. Izdavač za američko tržište je NovellaLLC, a dostupan je i preko iTunesa.

Turneja koja prati album „Ispočetka“ tradicionalno će započeti u Sarajevu – velikim koncertnim spektaklom na stadionu Koševo, koji je najavljen za subotu 19. juli/srpanj. Planirano je da turneja traje tri godine, a obuhvatit će veliki broj zemalja Evrope i svijeta