Muzika
0

Promocija albuma "Apsurdistan" Dubioza kolektiva 15. aprila

Klix.ba
Tropik d.o.o. kao najveći izdavač originalnih muzičkih CD-ova našoj zemlji, u saradnji sa izdavačkom kućom Menart, najavljuje izlazak i promociju novog albuma u regiji i Evropi, najpopularnijeg i najatraktivnijeg bh. benda Dubioza kolektiv, pod nazivom "Apsurdistan".

U pitanju je šesti studijski album grupe koja je u posljednjih nekoliko godina svojim muzičkim i društveno angažiranim djelovanjem obilježila domaću alternativnu scenu i napravila sa ovih područja jedinstven proboj u vrh muzičkih zbivanja Jugoistočne Evrope. Moderan i kreativan dizajn, sjajne numere sa kontroverznim tekstovima te fantastičan scenski nastup doprinijeli su da Dubioza kolektiv u posljednjih nekoliko godina postane neizostavni dio svih vodećih festivala regije.

Već duže vremena hiljade fanova sa velikim nestrpljenjem iščekuju novi uradak a "Apsurdistan" će svjetlo dana ugledati 15. aprila u kasnim popodnevnim satima, na nikad ranije viđen način, koncertnim nastupom grupe koji će svi moći pratiti putem web-stranice dubioza.org ili na Facebook stranici. Odmah nakon završetka koncerta bit će omogućen besplatan download albuma na web-stranici benda. Za vrijeme trajanja koncerta bit će omogućena direktna komunikacija s bendom putem komentara.

Da fanovi ne bi bili uskraćeni za direktni kontakt sa članovima grupe, Tropik d.o.o. i Dubioza kolektiv zakazali su promociju albuma "Apsurdistan" 16. aprila u 13:00 sati u novootvorenom Tropik Media Shopu u suterenu BBI Centra u Sarajevu. Tom prilikom članovi grupe izvest će tri muzičke numere sa novog albuma u unplugged verziji te potpisivati CD-ove i memorabiliu benda (majice, bedževi, privjesci za ključeve, mirisi za auto...), koje će na poklon dobiti svi oni koji za vrijeme promocije kupe svoj primjerak albuma "Apsurdistan".

"Apsurdistan" će se 15. aprila naći u prodaji u BiH na više od 1.000 maloprodajnih mjesta Tropik d.o.o., u tržnim centrima, maloprodajnim objektima, benzinskim pumpama i kioscima, a izdanje će, pored deset novih pjesama, sadržavati i tri remixa, dostupna samo na CD izdanju.

"Apsurdistan je gotovo generički naziv za distopijsku državu u kojoj sve graniči s apsurdom. Naše posttranzicijsko društvo svakim danom sve više liči na montipajtonovski skeč u kojem logika i zdrav razum ne postoje ni u tragovima. Teritorija Apsurdistana je veoma fleksibilna i granice se šire ili sužavaju proporcionalno prisutnoj količini gluposti. Na naslovnici albuma je grb Apsurdistana koji simbolizira ideološki bućkuriš koji služi kao temelj za društveno-političko uređenje države, kombiniran s elementima koji na slikovit način predstavljaju stanovnike Apsurdistana i njihove navike, uvjerenja i sistem vrijednosti", pojasnili su članovi benda.

Spot za prvi single sa albuma, pjesmu "Kažu", prošle je sedmice, 01. aprila, doživio svoju svjetsku premijeru na MTV Adria, a od danas je na raspolaganju za emitovanje na svim medijima u našoj zemlji. Autori ovog animiranog spota, koji je animacijom i radnjom uspio vjerno dočarati duh i poruku same pjesme, su režiser i animator Toni Huml i crtač Filip Andronik.

Dubioza kolektiv je bend osnovan 2003. godine. U deset godina izdali su 6 albuma, nastupali u skoro svim državama Evrope i šire, slove kao najbolja koncertna atrakcija, a najpoznatiji su po hitovima poput “Šuti i trpi”, “Blam”, “Kokuz”, “Walter”, “U.S.A.”, “Balkan funk”... Nakon promocije albuma "Apsurdistan" u Sarajevu, a nakon toga u Zagrebu i Beogradu, članovi grupe kreću na festivalsku turneju koja je već unaprijed rasprodata za cijelo proljeće i ljeto, a nekad početkom jeseni najavljuju koncertnu turneju po BiH.