Muzika
0

Promijenjen naziv muzičke nagrade 'Davorin'

FENA
Tradicionalna muzička nagrada "Davorin" od ove će godine nositi naziv "Indexi", a nagrađeni će muzičari dobijati kipiće izmijenjenog dizajna.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, uz obrazloženje da je naziv nagrade promijenjen na zahtjev supruge pokojnog Davorina Sanje Popović. Ona želi sudskim putem zaštititi Davrinovo ime od zloupotreba.

Osnivač "Indexa" Ismet Nuno Arnautalić kazao je da se osjeća čudno zbog promjene naziva nagrade, ali ujedno smatra da ime "Indexi" zaslužuje takvu čast.

U pisanoj izjavi član Direkcije manifestacije Josip Dujmović ističe da su nagradu "Davorin" s velikim ponosom prihvatili mnogi domaći i regionalni muzičari, ali da se s velikim žaljenjem priklonio ideji ostalih članova Direkcije o promjeni naziva.

Kao razlog navodi želju da se izbjegne "povlačenje Davorinovog imena po sudu".

Organizator i producent Nagrade Mensud Rizvo ističe da niti dugi razgovor sa Sanjom Popović prije sedam dana nije urodio plodom. Uvjeravanja Direkcije da je nagrada Davorin potpuno suprotna zloupotrebi imena nisu prihvaćena.

"I u novom nazivu nagrade Davor ostaje, jer Davor je Indexi i Indexi su Davor, ne ide jedan bez drugih. Ta je grupa bila brend i velika stvar za mnoge generacije te će ovim dobiti još veću počast na regionalnoj sceni", kazao je Rizvo.

Direkcija manifestacije predstavila je i novi kipić muzičke nagrade, dizajnerski rad Lane Nogo. Osnovu kipića čini kocka, koja ukazuje na rad čovjeka, muzičara i umjetnika te ono što je postigao u proteklom vremenu.

Traka, koja se nalazi između oblika kocke i kugle simbolizira put stvaranja, a kugla prirodnost i nadarenost umjetnika. Centralni dio – narandžasta kockica predstavlja umjetnikovu slobodu koja je u stvaralaštvu nezamjenjiva.

Na ovogodišnjoj nagradi Indexi, koja će biti održana od 24. do 26. oktobra, nominirani izvođači će se takmičiti u devet kategorija, a tu su i posebne te počasne nagrade.