Hrvatska
0

Proglašeni dobitnici Porina za životno djelo

FENA
Muzičari Pavle Dešpalj, Stipica Kalogjera, Julije Njikoš i Vojno Kundić dobitnici su diskografske nagrade Porin za životno djelo za 2010. koju dodjeljuje Institut hrvatske muzičke industrije, saopćeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom društvu kompozitora.

Uz njih ove su godine već dodijeljena dva Porina za životno djelo, posthumno maestru Vjekoslavu Šuteju i rock-kritičaru Darku Glavanu.

Akademik Dešpalj dobitnik je Porina u kategoriji klasične i jazz muzike, Njikoš u kategoriji folklorne, Kalogjera za zabavnu i pop muziku, a Kondić za diskografiju. O važnosti nagrada govorio je predsjednik Instituta muzičke industrije Siniša Škarica.

Nagrade Porin u 49 kategorija dodijelit će se na centralnoj svečanosti u Biogradu 15. maja, dok će akademiku Dešpalju biti uručena 8. maja na svečanosti u Šibenskom pozorištu. Novost je da je nakon šest godina izbivanja s diskografske nagrade Porin ponovo vraćena kategorija Hit godine za koju je ove godine nominirano šest pjesama: Tomislava Bralića i Klape Intrade "Ne damo te pismo naša", Tonyja Cetinskog "Kad žena zavoli", Dina Dvornika "Pelin i med", Nola "Iznad oblaka", Parni Valjak "Nakon svih godina" i Miroslava Škore "Domovina".

Porin se dodjeljuje od 1994. a na centralnoj svečanosti uz ostalo bit će izvedene nagrađene hit melodije u proteklih 16 godina, u novim verzijama, istaknuo je Škarica.