Šokantan početak suđenja Murrayu
0

Prikazana posljednja fotografija Michaela Jacksona

Sarajevo-x.com
Fanovi Michaela Jacksona ispred sudnice (Foto: Reuters)
Početak suđenja Conradu Murrayu, ljekaru Michaela Jacksona, bio je iznimno šokantan i emotivan. Naime, tužioci su u sudnicu u Los Angelesu jučer prikazali uznemirujuću fotografiju mrtvog pjevača u bolnici.

Tužitelj David Walgren je fotografiju, koja je šokirala prisutne u sudnici, uporedio sa fotografijom Jacksona snimljenom samo dan ranije na kojoj se vidi kako se pjevač priprema za turneju.

Walgren je suđenje počeo riječima da je pjevač stavio svoj život u ruke doktora Murraya, te da ga je to skupo koštalo. No, Murrayjevi advokati su insistirali na tome da je Jackson sam kriv za svoju smrt jer je na svoju ruku uzeo smrtonosnu mješavinu lijekova protiv nesanice.

Prvi svjedok je bio Jacksonov prijatelj i koreograf Kenny Ortega. On je rekao da je Jackson bio uzbuđen zbog početka turneje, ali da je šest dana prije prvog koncerta izgledao izgubljeno.

"Hranio sam ga i umotavao u deke kako bi se ugrijao. Masirao sam mu noge i pozvao njegovog ljekara. Bio je poput izgubljenog dječaka i to mi je slomilo srce", opisao je Ortega Michaelovo stanje.

Advokat Conrada Murraya, Ed Chernoff, odbranu je otvorio riječima kako je Jackson zbog planirane turneje "This Is It" bio pod velikim pritiskom. Zbog toga je sedmicama tražio od Murraya da mu daje propofol. Sve je bilo u redu dok Jackson sam nije uzeo propofol i predozirao se.

"Vjerujemo kako će dokazi pokazati da je, kada je Murray već napustio Michaleovu sobu, pjevač sam uzeo dozu propofola i lorazepama koja ga je odmah usmrtila. Cijela stvar je tragična, ali dokazi pokazuju da doktor Murray nije kriv", objasnio je Chernoff.

Na suđenju su bili i Michaelovi roditelji Joe i Katherine, te braća i sestre La Toya, Janet, Randy, Jermaine i Tito. Pred sudom se okupio veliki broj novinara i fanova, koji su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Pravda za Michaela". Među okupljenima su bili i oni koji podržavaju optuženog ljekara. Suđenje se nastavlja u srijedu u 8.45 sati po lokalnom vremenu, a trebalo bi trajati oko mjesec dana. Ako Conrada Murraya proglase krivim može dobiti do četiri godine zatvora.