Muzika
597

Prije četrdeset godina je objavljena kultna ploča "Kad bi' bio bijelo dugme"

Klix.ba
Prošlo je četrdeset godina od objavljivanja ploče "Kad bi' bio bijelo dugme", prvog albuma Bijelog dugmeta.

Croatia Records ovim povodom predstavlja prvi hrvatski Super Audio CD "Kad bi' bio bijelo dugme" koji će biti objavljen 14. novembra 2014.

"Kad bi' bio bijelo dugme" prvi je album Bijelog dugmeta objavljen 18. novembra 1974. godine. Album sadrži šest pjesama: "Kad bi' bio bijelo dugme", "Blues za moju bivšu dragu", "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Sve ću da ti dam samo da zaigram", "Selma" i "Patim evo deset dana" koje je napisao Goran Bregović (osim pjesme "Selma" za koju je tekst napisao Vlado Dijak).

Ovaj je album svakako jedan od najboljih i najznačajnijih albuma ex-Yu scene i album koji je bend podigao u neslućene visine i donio mu epitet najboljeg rock benda Jugoslavije.

Prvi hrvatski Super Audio CD, nosač zvuka visoke rezolucije i kvalitete, remasteriran je u legendarnom studiju Abbey Road u Londonu. Remastering svih ploča Bijelog dugmeta za spomenuti "Box set deluxe" radio je Sean Magee dok je master za Super Audio CD iz analogne trake izradio Simon Gibson koji je u svojoj bogatoj karijeri masterirao albume poznatih svjetskih izvođača kao što su Robbie Williams i U2.

Gibson i Magee dio su ekipe čiji je remaster "Stereo Vinyl Box Seta" Beatlesa iz 2011. godine nagrađen prestižnom nagradom Grammy u kategoriji "Najbolji historijski album". "Kad bi' bio bijelo dugme" nosi oznaku hibridnog Super Audio CD-a što omogućuje njegovu reprodukciju i u običnom CD playeru.

"Bijelo dugme - Box set deluxe" prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na novom 180-gramskom vinilu, uz bonus singlicu "Top/Ove ću noći naći blues" (od čije objave je također prošlo 40 godina).

Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom "Bijelo dugme", koju potpisuju dobri poznavatelji benda, saradnici i prijatelji, poznavatelji pop kulture i rocka posebno, Siniša Škarica i Dušan Vesić. U knjizi će se ekskluzivno naći i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta, te rijetke memorabilije grupe.