Pola stoljeća Beatlesmanije
25

VIDEO / Prije 50 godina izašao je prvi album Beatlesa, snimili su ga za 12 sati

Klix.ba
Prvi album legendarnog liverpoolskog benda The Beatles, "Please please me" objavljen je 22. marta 1963. godine, a snimljen je u samo jednom danu, nakon studijske sesije od 12 sati. Bend se odmah nakon snimanja vratio na turneju.

Bend je svih 14 pjesama uspio da snimi u roku od 12 sati, a posljednja pjesma na albumu, čuvena "Twist and Shout", snimljena je iz prvog pokušaja. "Htjeli su pokušati još jednom, ali je Lennon shvatio da više nema šta da se radi na pjesmi i sesija je stala", pisao je Ian MacDonald, hroničar Beatlesa.

Album je bio na prvom mjestu top lista u Ujedinjenom Kraljevstvu čitavih 30 sedmica, da bi ga sa tog mjesta skinuo naredni album Beatlesa, "With the Beatles". Sa izlaskom prvog albuma počela je i Beatlesmanija, tokom koje su 11 od 12 narednih albuma bili na prvom mjestu top lista u UK.

Za samo godinu dana, Beatlesmanija se proširila na čitav svijet izazivajući scene poput čuvenog dolaska benda u Sjedinjene Američke Države u februaru 1964., kada su ih dočekale hiljade i hiljade fanova.

Bend se raspao 1970., ali je Beatlesmanija opstala i do današnjeg dana. Očekuje se da će, na nadolazećoj aukciji, u New Yorku gitara koju su koristili John Lennon i George Harrison dostići cijenu između 200 i 300 hiljada dolara. Na aukciji će se naći i potpisani primjerak albuma "Please Please Me" (vrijedan oko 40 hiljada dolara) i potpisani primjerak Lennonove hirovite knjige iz 1964. "In His Own Write" (vrijedan oko 30 hiljada dolara).

Zvanični broj prodatih albuma širom svijeta vrti se oko 600 miliona, što Beatlese čini najprodavanijim umjetnicima svih vremena. Nezvanični podaci ovaj broj približavaju jednoj milijardi, a i broj downloada stalno raste. Preživjeli članovi benda, Paul McCartney i Ringo Starr, i dalje žive kao velike pop zvijezde i sviraju širom svijeta.