Sarajevo-x.com u studiju BHRT
0

EKSKLUZIVNO / Preslušali smo novi album "Mostar Sevdah Reuniona"

Piše: A. Panjeta
Avdić, Drakovac, Kurtović i Varajić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Novi album "Mostar Sevdah Reuniona" skoro je završen, a muzičarima i ton majstorima ostalo je još samo da okončaju miksanje i konačno "dotjerivanje" albuma, kako bi na kraju sve izgledalo baš onako kako su zamislili.

Posjetili smo dio ekipe "Mostar Sevdah Reuniona", koji u studiju rade na miksanju albuma, koji bi svjetlo dana trebao ugledati sredinom novembra, a čija bi promocija, kako sada stvari stoje, trebala krenuti nakon polovine narednog mjeseca. Kako smo se mogli uvjeriti, atmosfera u ekipi pred završavanje albuma je i više nego dobra, a kako su nam kazali članovi banda koje smo zatekli u studiju, očekuju da će album biti "pun pogodak".

Kako su nam objasnili, najbitniji dio albuma je završen, a sada se radi na finalnom miksanju pjesama, sve se ponovno preslušava i dodaju se finese, koje treba da učine album još boljim.

Prije ulaska u studio, uvjeravaju nas da je album "prva liga" i da će zasigurno "rasturiti" tržište, u šta se uvjeravamo već sa prvim taktovima pjesme "Kolika je Jahorina planina", na kojoj gostuje Mladen Vojičić Tifa. Pjesma počinje Varajićevim bluesom, suptilno se uključuje Nermin Drakovac na harmonici, a onda sa "četkicama" u pjesmu "ulijeće" bubnjar Sead Avdić i sve zvuči poput stare singlice s koje je uz pucketanje ploče istu pjesmu izvodio Seid Memić Vajta, kao član "Teške industrije", ali ipak u novom ruhu.

Dalje slušamo melanholičnu pjesmu "Negdje u daljini", većini poznatoj iz scene filma "Ovo malo duše", u kojoj Nihad ide u kafanu da se napije. Na ovoj pjesmi gostuje Hasiba Agić, i nešto je sporija od ranijih verzija, ali definitivno je vrijedi poslušati. Među adutima je i sevdalinka "Ja zagrizoh šareniku jabuku", koju se nakon legendarnih Zaima Imamovića i Himze Polovine malo ko usuđivao izvoditi, a koju članovi "Mostar Sevdah Reuniona" namjeravaju izvući iz zaborava.

"Mostar Sevdah Reunion je mnoge pjesme ponovno proslavio i nije nam cilj da samo obrađujemo i prepjevavamo najpoznatije sevdalinke, već i da novijim generacijama predstavimo mnoge od njih koje zaista mnogo vrijede, a koje su pale u zaborav. Ne želimo raditi samo puke obrade, već tim pjesmama uz sevdah želimo dodati i malo novog 'šmeka', za šta je na ovom albumu pretežno zadužen Muris, koji svojom gitarom unosi dosta novoga, ali ne narušava ono što čini sevdalinku", pojasnio nam je harmonikaš Nermin Drakovac.

Nermin prepoznatljivim zvukom harmonike pjesme zadržava u okviru sevdaha, što uz doprinos ostalih muzičara daje moderan zvuk, koji ne odskače puno od tradicionalnog, te je takav slušljiv kako poklonicima tradicionalne sevdalinke, tako i ljubiteljima novijeg etno zvuka.

Slijede energične "Dvore gradi", na kojoj gostuje Halid Bešlić, te "Duni vjetre", koju su izveli skupa sa Željkom Samardžićem. Na albumu, uz članove standardne postave: gitariste Varajića i Muju Behmena, bubnjara Alića, harmonikaša Drakovca, Suada Pašića na klarinetu i Muhameda Pašića na basu, te poznatih vokala Nedeljka Kovačevića i Ilijasa Delića, gostuje još i Arif Alajbegović, poznat po nezaboravnim izvedbama sevdalinke.