Muzika
5

Preminuo Trevor Bolder, basista Davida Bowieja i Uriah Heep

Klix.ba
Trevor Bolder
Trevor Bolder
Trevor Bolder, basista benda Spiders From Mars, koji je '70-ih godina pratio Davida Bowieja, preminuo je od posljedica raka u 62. godini.

Bowie je rekao da ga pamti kao čudesnog muzičara koji je bio glavna inspiracija svakom bendu s kojim je radio.

Vijest o Bolderovoj smrti saopćio je bend Uriah Heep, nazvavši ga "basistom svjetske klase". Bolder se bendu pridružio 1976., a napustio ga je tek prije nekoliko mjeseci, zbog zdravstvenih problema.

"Trevor je velikan, jedan od istaknutih muzičara svoje generacije i jedan od najboljih i najutjecajnijih basista koje je Britanija ikada imala", saopćili su iz Uriah Heepa.

Bolder je rođen u Hullu, 9. juna 1950. godine, a svoj prvi bend, Ronno, pokrenuo je sa gitaristom Mickom Ronsonom 1970. godine. Bowieju se pridružio 1971. na njegovom četvrtom albumu "Hunky Dory", što mu je utabalo put za "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" iz 1972. godine, što je Bowieja i njegove kolege diglo u zvijezde.

Svirali su zajedno i na albumima "Aladdin Sane" i "Pin-Ups", nakon čega je Bowie napustio Spiders From Mars i preselio u SAD. Bolder se tada pridružio bendu Uriah Heep, a svoje prvo pojavljivanje imao je na njihovom albumu "Firefly" iz 1977.