Nakon duge borbe s rakom
4

Preminuo Robin Gibb, pjevač grupe Bee Gees

Klix.ba
Robin Ribb (Foto: AFP)
Robin Ribb (Foto: AFP)
Pjevač grupe Bee Gees Robin Gibb je peminuo u 62. godini, nakon duge borbe sa rakom.

"Porodica Robina Gibba obavještava sa velikom tugom da je Robin preminuo nakon duge borbe sa rakom i operacije crijeva. Članovi porodice bi bili zahvalni ako bi se u ovim teškim trenucima poštovala njihova privatnost", oglasila se porodica zvaničnim saopćenjem.

Britanac je svoju muzičku karijeru započeo 1958. godine, kada je sa svojim bratom osnovao grupu Bee Gees. Braća Gibb su rođeni na ostrvu Man, a odrasli su u Manchesteru. Kasnije su se preselili u Australiju.

Grupa Bee Gees je od 1960-ih prodala više od 200 milion albuma. Neke od njihovih najpoznatijih pjesama su "Stayin' Alive", "How Deep Is Your Love", "Massachusetts" i "Night Fever".

Braća Gibb su pisali pjesme i za druge zvijezde, među kojima su Barbra Streisand, Diana Ross, Dionne Warwick, Celine Dion, Destiny's Child, Dolly Parton, Kenny Rogers i mnogi drugi.

"Imao je dar za melodiju i dar za pisanje tekstova, a iza sebe je ostavio fenomenalno nasljedstvo, fenomenalan katalog", rekao je bivši DJ BBC Radija 1 Mike Read, inače porodični prijatelj porodice Gibb.

Robin Gibb je 2010. godine otkazao nekoliko koncerata zbog bolova u stomaku. Prebačen je na hitnu operaciju začepljenih crijeva. Njegov brat i partner Maurice je umro 2003. godine u 53. godini od posljedica zapetljaja crijeva.

U aprilu 2011. godine je otkazao nekoliko koncerata u Brazilu zbog bolova u abdomenu. Kasnije te godine mu je dijagnosticiran rak debelog crijeva. Kasnije mu je dijagnosticiran i rak jetre. Prošli mjesec Robin je pao u komu nakon što je dobio upalu pluća.

Nakon 12 dana se probudio iz kome, a njegov sin Robin-John je tada rekao za novinare: "Pobijedio je sve prognoze, on je stvarno nešto posebno."