Muzika
0

Preminuo popularni američki kompozitor Hal David

Klix.ba
Hal David
Hal David
Američki kompozitor Hal David koji je u saradnji sa Burtom Bacharachom napisao na desetine hitova, među kojima su i oni za Toma Jonsa i Dusty Springfield, umro je u 91. godini.

Njegova porodica je objavila kako je David umro u Los Angelesu od posljedica moždanog udara.

Bacharach i David su napisali mnogo hitova za Dionne Warwick poput "Walk On By" i "I Say a Little Prayer". Filmski rad uključivao je i Butch Cassidy i Sundance Kid's Raindrops Keep Fallin' on My Head, koji je osvojio Oskara.

Davidova žena Eunice rekla je za Associated Press kako je prvi moždani udar pretrpio u martu, a drugi u četvrtak.

"Čak i u takvom stanju Hal je uvijek imao pjesmu u svojoj glavi. Uvijek je pisao note ili bi mene zamolio da za njega zapišem, kako ne bi zaboravio tekst", rekla je ona. Davidova djela izvodile su velike zvijezde poput Perryja Comoa, Louisa Armstronga, the Carpentersa i Sandie Shaw.

Na Broadwayu uspjeh je postigao muzičkom komedijom "Promises, Promises" bazirana na filmu Billyja Wildera "The Apartment".

Pjesme "l'll Never Fall In Love Again" i "Knowing When to Leave" nominirane su za nagrade Tony Award i Grammy kojeg je osvojio 1969. godine.

Komponovao je i za filmove What's New, Pussycat, Alfie i Casino Royale za kojeg je dobio Oskara za najbolju pjesmu.

Američkom udruženju kompozitora David se priključio 1974. godine gdje je bio na čelu predsjednika od 1980. do 1986. godine. Bio je direktor Dvorane tekstopisaca od 2001. do 2011. godine, te počasni direktor do smrti.

Prošle godine, David i Bacharach su dobili Gershwin nagradu za popularnu pjesmu koju su komponovali za Kongres bibliotekara SAD-a.