Nakon duge i teške bolesti
0

Preminuo pjevač KUD Idijota Branko Črnac Tusta

Klix.ba
Branko Črnac Tusta
Branko Črnac Tusta
Frontmen legendarnog pulskog pank benda KUD Idijoti Branko Črnac Tusta preminuo je u nedjelju uvečer nakon duge i teške bolesti, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Tusti je prije više od godinu dana dijagnosticiran rak grla i pluća. Iako je njegovo stanje u jednom trenutku bilo bolje, prije nekoliko mjeseci se naglo pogoršalo i pjevač je izgubio glas.

KUD Idijoti stupili su na pank scenu bivše Jugoslavije početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, no prvi album, "Bolivija R’n’R", objavljuju tek 1987. godine. Iste godine postaju poznati široj publici, nakon što su proglašeni za najbolji bend na Omladinskom festivalu u Subotici.

Pjesmama na srpskohrvatskom i, katkad, italijanskom jeziku, kritikovali su društveni poredak u kojem moćni profitiraju na radnicima, ali na koncertima koje su držali širom bivše zemlje, pjevali su i o životu u Puli te marginalcima koji su bili dio svakodnevice tog grada.

Tokom rata između Hrvatske i Srbije, Idijoti su bili glasni kritičari nacionalističke ideologije koju se vodili političari, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu.