Muzika
0

Preminuo Dražen Vrdoljak

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Nakon duge i teške bolesti u 57. godini preminuo je Dražen Vrdoljak, pokretač hrvatske diskografske nagrade Porin.

Dražen Vrdoljak rođen je 1. aprila 1951. u Splitu, gdje je studirao ekonomiju, a kao muzički novinar i kritičar djeluje od 1970. godine, prvo u omladinskom, a ubrzo u dnevnim i sedmičnim novinama, te na radiju i televiziji.

Pratio je pop, rock, jazz i zabavnu muziku prkoseći često tadašnjem sistemu vrijednosti na domaćoj muzičkoj sceni i zalažući se za jednake kriterije u procjenjivanju domaće i svjetske produkcije.

Uz to, sudjelovao je u organizaciji glazbenih manifestacija, koncerata, klupskih programa, muzičkoj produkciji, te u pokretanju muzičke nagrade Porin, koju je i sam dobio u četiri kategorije.

Bio je suradnik Leksikografskog zavoda Hrvatske i godišnjaka Euro Pop Book. Od 1977. struku muzičkog pisca primjenjuje u diskografiji na desecima albuma i antologija i tako stvara osebujnu zbirku tekstova o hrvatskoj popularnoj muzici.

Bio je dugogodišnji član Hrvatske glazbene unije i Hrvatskoga novinarskog društva. Dobitnik je Porina za najbolji komentar/bilješku albuma Soul Fingers Live in B. P. Club (1995.), za najbolji kompilacijski album (izvan klasične glazbe) Ritam kiše (1995.), te kao muzički producent najboljeg albuma zabavne muzike Tedi Spalato Live in Lisinski (2001). Dobitnik je Porina za poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji (2003.).