Muzika
15

Preminula Natalie Cole, pjevačica i kćerka legende jazza Nata Kinga Colea

Klix.ba
Natalie Cole (Foto: EPA)
Natalie Cole (Foto: EPA)
Pjevačica Natalie Cole, kćerka legende jazza Nata Kinga Coela, preminula je u 65. godini nakon zdravstvenih problema u bolnici Cedar Sinai u Los Angelesu.

Portal TMZ objavio je kako je preminula od zatajenja srca. Cole je bivša ovisnica o drogama, a kada je unosila putem igle zarazila se hepatitisom C zbog kojeg je morala ići na transplantaciju bubrega 2009. godine.

"Natalina borba je bila svirepa i hrabra, a umrla je kako je živjela - dostojanstvena, jaka i časna. Naša draga majka i sestra će nam mnogo nedostajati i ostat će u našim srcima zauvijek", piše u zajedničkoj izjavi njenog sina Roberta Yancyja i sestara Timolein i Casey Cole.

Natalie se udavala tri puta, a bavila se muzikom poput oca. Imala je veliki hit "This Will Be". Osvojila je nagradu Grammy 1991. godine sa pjesmom "Unforgettable" - virtuelni duet s njenim ocem koji je preminuo kada je imala 15 godina.

U 2000. godini Cole je objavila autobiografsku knjigu "Angel on My Shoulder" u kojoj je govorila o korištenju heroina i kokaina.

Rođena je 1950. godine u muzičkoj porodici. Njena majka Maria Elington Cole je bila pjevačica legendarnog benda Duke Ellington. Muzički mentori bili su joj Frank Sinatra i Sammy Davis Jr. Počela je nastupati s ocem kada je imala samo 11 godina, a potom se probila u svijetu R&B, popa i jazza.

Cole se suočavala sa rasizmom dok je odrastala u Los Angelesu. Kada su bijelci rekli kako ne žele "nepoželjne" susjede, ona im je odgovorila: "Ni ja, i ako ih vidim, prva ću se žaliti".

Na albumu "Unforgettable" iz 1991. godine našli su se hitovi njenog oca i prodan je u 14 miliona primjeraka, a nagrađen je sa šest Grammyja. Cole je glumila u nekoliko televizijskih serija, a pojavila se i u "Grey's Anatomy" i "Touched By Angel".