Muzika
0

Preminula bivša pjevačica Plattersa Zola Taylor

FENA
Plattersi
Plattersi
Zola Taylor, koja je premostila spolne barijere u 1950-im godinama kao članica Plattersa, usklađujući svoj glas s muškim kolegama u hitovima kao što je "The Great Pretneder", preminula je, saopćio je u utorak njen nećak. Ona je umrla u 69. godini života.

Taylor, koja je kasnije privlačila pažnju druge vrste kao jedna od tri žene koje su tvrdile da su udovice pop idola Frankieja Lymona, preminula je u ponedjeljak, saopćio je njen nećak Alfie Robinson. Ona je bila vezana za krevet nakon nekoliko moždanih udara i umrla je u bolnici Parkview Comunnity u oblasti Riverside od komplikacija izazvanih upalom pluća, kazao je on.

Osnivač Plattersa Herb Reed izjavio je kako je uočio Tayloe, sestru Cornell Gunter iz Coastersa, kako vježba s tom djevojačkom grupom u 1955. i odmnah je uočio kako posjeduje karizmu i glasovne kvalitete za R&B grupu kakvu je tražio.

Potpuno muška grupa upravo je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Mercury nakon što je njen singl "Only You" osvojio vrh top-lista a njen menadžer je pomislio da bi joj mogao trebati ženski vokal kako bi omekšao zvuk.

"Ona je bila divna mlada djevojka s velikim, velikim osmijehom. I ona je imala umiljati glas koji se svima dopadao", izjavio je Reed za Associated Press.

"The Great Pretender" uspie se na prvo mjesto top-lista i u R&B i u pop muzici u SAD-u i Evropi, sudeći po "Enciklopediji popa, roka i soula" Irwina Stamblera.

"To je bilo veliko iznenađenje za sviju. Bili smo prva afroamerička grupa da ima ženski vokal. Bili smo novost za temlju. Iznenada, i ostale grupe počele su tragati za djevojkama", kazao je Reed.

Uspjeh Plattersa, međutim, počeo je da blijedi nakon 1959., kada je četvero članova grupe uhapšeno u Cincinnatiju. Reed je kazao kako nije bio u kontaktu s Taylor od ranih 1960-ih.

Taylor se vratila u središte interesovanja javnosti u 1980-im kada su ona i još dvije žene tvrdile da su udovice Lymona i borile su se oko njegovog naslijedstva. Lymon, maloljetnička pop senzacija iz 1950-ih s hitovim poput "Why Do Fools Fall in Love?" preminuo je 1968. godine u 25 godini života od predoziranja drogom.

Sud je na kraju stao na stranu jedne od ostalih žena. Drama je bila središnja tačka u biografskom filmu iz 1998. godine o životu Lymona nazvanog "Why Do Fools Fall in Love."

Halle Berry je glumila Taylor.

Robinson, najbliži poznati srodnik Taylorove, izjavio je kako je njegova tetka nastavila karijeru s manje poznatim pjesmama do 1996. godine i da se udavala dva puta. Njen posljednji suprug preminuo je u 1982., kazao je on. Ona nije imala djece.